1 iulie 2022, 7:05

Atenție la datele personale de pe dispozitivele second-hand!

Ultima oară când ai vândut un telefon sau o tabletă folosite, ai verificat dacă mai erau date personale pe ele? Aha, nu-i așa că te-am făcut să te gândești? Resetarea dispozitivului înainte de a-l vinde sau a-l oferi altcuiva este un gest de bază în lumea tehnologică de azi. Iată însă că nu pentru toată lumea!

Echipa globală de cercetare și analiză (GReAT) a companiei Kaspersky a examinat securitatea unor dispozitive second-hand – laptop-uri, hard disk-uri, cardurile de memorie etc. O majoritate covârșitoare a dispozitivelor pe care cercetătorii le-au examinat conțineau cel puțin câteva urme de date – în majoritate personale, dar și unele corporative – și mai mult de 16% dintre dispozitive le-au permis cercetătorilor acces direct la date. Pe 74% dintre aparate, ei au obținut acces la fișiere după aplicarea unor tehnici de recuperare și doar 11% dintre aparate fuseseră șterse corecte.

Date personale de vânzare avem!

Datele găsite includeau elemente care ar putea fi inofensive sau foarte personale și chiar periculoase:

 • intrări în calendar
 • note de întâlnire
 • date de acces la resursele companiei
 • documente interne
 • fotografii personale
 • informații medicale
 • documente fiscale.

 

În cadrul unei cercetări despre vânzările second-hand, comandată de Kaspersky, aproximativ 10% dintre respondenți au primit dispozitive pe care au găsit informațiile vânzătorului. Circa 74% dintre oameni au spus că au aruncat o privire pe aceste informații și cam 1 din 10 a recunoscut că ar vinde datele pe care le-a găsit dacă ar considera că poate profita de pe urma lor.

Sfaturi pentru vânzători

Prioritatea principală este extragerea informațiilor de pe dispozitivul pe care-l vindeți, astfel încât să le puteți păstra atât în ​​siguranță.

 • Faceți o copie de rezervă a datelor;
 • Scoateți cartelele SIM și de stocare de pe telefoane;
 • Activați autentificarea în doi pași pentru orice conturi care permit acest lucru, apoi deconectați-vă de la fiecare serviciu (servicii bancare, e-mail, rețele sociale etc.) de pe dispozitivul pe care îl vindeți;
 • Efectuați o resetare de fabrică sau formatați mediile de stocare.

Sfaturi pentru cumpărători

Sfaturile pentru cumpărătorii de dispozitive second hand seamănă foarte mult cu sfaturile noastre privind datele personale în general. În funcție de dispozitivul în cauză, efectuați o resetare de fabrică sau formatați suporturile de stocare. Apoi, instalați și activați imediat o soluție de securitate de încredere, pentru a compensa riscul de a întâlni malware pe dispozitiv. După instalare, efectuați o scanare înainte de a utiliza dispozitivul pentru prima dată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol