26 aprilie 2024, 10:03

Dobrogea deține cele mai productive specii de flori pentru menținerea unui chip veșnic tânăr

Frumusețea și mireasma florilor vor fi pretutindeni o încântare a simțurilor. Totodată, această podoabă a pământului, având principii active, cu celule stem vegetale și substanțe asemănătoare corpului uman, ajută la regenerarea pielii.

Într-un interviu pentru revista Psychologies, doctorandul în biochimiec – Ioana Adina Oancea – care a studiat aproximativ 12 specii de flori din zona Dobrogei, cu proprietăți de întreținere a unui chip tânăr, demonstrează faptul că zona Dobrogei este una extrem de productivă, datorită solului și atmosferei acesteia.

„Marea diversifică flora întotdeauna și o ajută să se înrădăcineze, să prindă viață, în diverse forme sau specii de plante, având în vedere că discutăm despre vegetație. Prin urmare, în zona Dobrogei se regăsesc multe specii cu potențial major pentru sectorul cosmetic. Unele dintre cele mai importante sunt: lavanda, nalba, iasomia, cătina, toporașii, ghioceii, roinița, păducelul, plopul negru, cimbrișorul, crinul alb, măceșul și salvia.” – a explicat Adina Oancea.

Cătina

sursa: aspla.ro

Cătina reprezintă un arbust care provine din pământul românesc dobrogean. Când ajunge la maturitate, planta este extrem de rezistentă la secetă și/sau ger. Frunctele cătinei sunt bogate în antioxidanți.

„Un produs bogat în cătină ajută pielea să se regenereze și să întinerească. În doar 100 de grame de fructe de cătină se află între 600-1.500 mg vitamina C (concentrație benefică în stimularea producției de colagen), aproximativ 180 mg vitamina E, carotenoide 30-40 mg, acizi grazi și acizi organici 6-11%, constituienți benefici pentru regenerarea pielii noastre.” – completează Adina.

Crinul alb

sursa: casamea.ro

Crinul alb este o plantă puternică în principii active. Extractul din flori de crin este benefic tenurilor sensibile, uscate, ușor iritabile și care se scorojes și totodată, oferă luminozitate și delicatețe pielii. Uleiul din flori de crin se folosește în industria cosmetică pentru propritățile sale emoliente, de calmare și antiinflamare, iar uneori poate fi utilizat chiar și pentru vindecarea arsurilor și rănilor pielii.

„Este o plantă mucilaginoasă, cu principii active benefice în cazurile de piele iritată, predispusă la alergii. Compoziția sa chimică relatează un conținut de până la 50% p-hidroxi-etoxitoluen, până la 2,5% vanilină, p-crezol, linalool, terpineol, alcool feniletilic și esterii derivați cu acizi: acetic, benzoic, palmitic, propionic și cinamic.” – – încheie doctoranda, Adina Oancea.

Toporașii și Ghioceii

Toporașii și ghioceii sunt cunoscutele vestitoare ale primăverii. Aceste plante sunt dedicate tenurilor delicate, sensibile, cuperozice și pistruiate. Odată cu venirea anotimpului specific, se răspândesc foarte ușor și acoperă pământul cu frumusețea lor. Cosmeticele cu extracte din toporași și ghiocei luminează tenul, ajută la îndepărtarea petelor și/sau a pistruilor, împrospătează tenul și îl hidratează.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol