5 mai 2024, 0:39

„Documentare la bibliotecă” continuă cu un atelier de educație media pentru bibliotecarii din București

Pe 31 iulie și 1 august, bibliotecarii din București vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu centrul de resurse și educație media Mediawise Society. Seria de cursuri a fost deschisă luna aceasta în Vâlcea, unde au participat bibliotecari din tot județul.

Inițiativa face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, proiectul reprezintă un efort de lungă durată de a îmbogăți activitatea bibliotecilor rurale, județene, municipale sau de cartier, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

Etape

Proiectul se derulează în două etape: în perioada iulie – septembrie au loc atelierele de educație media prin film documentar destinate bibliotecarilor. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica cunoștințele dobândite pentru a organiza proiecții de film și dezbateri pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului (septembrie – noiembrie).

Atelierul are loc la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir și aduce laolaltă bibliotecari din filialele bucureștene, dar se vor alătura și reprezentanți ai unor biblioteci școlare, profesori, sau bibliotecari din județul Ilfov.

Toate atelierele din cadrul proiectului sunt susținute de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Pornind de la programa deja elaborată, trainerii au dezvoltat un suport de curs care își propune să le arate bibliotecarilor potențialul filmului documentar ca instrument media de dezbatere pe teme despre drepturile omului.

Participanții vor învăța despre genurile și rolurile filmului documentar, printre temele abordate fiind: documentarul cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ/conotativ, manipularea imaginilor); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică și contemporană; moderarea unui eveniment cu film documentar la bibliotecă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol