19 aprilie 2024, 9:25

 „Don’t Look Up”. Filmul Netflix pe care îl iubești sau îl urăști. Dar care nu te poate lăsa indiferent

Este vedeta lunii decembrie, dar unii spun că poate fi chiar surpriza anului. Inclusiv la Oscar-uri. „Don’t Look Up” a avut premiera pe Netflix la 23 decembrie și a stârnit reacții pătimașe. Așa se întâmplă când ai un băț și îl folosești să îl bagi prin gardul unor idei preconcepute.

Se propune, așadar, un film SF. Doi astronomi descoperă, evident întâmplător, o cometă, o așa zisă “ucigașă de planete” și care în curs de coliziune cu Pământul ar putea distruge viața pe planetă.

Urmează, ca în orice film-catastrofă, confirmarea calculelor și tradiționala vizită la Casa Albă unde se presupune că șeful Lumii Libere are pârghiile necesare de a rezolva situația. Am văzut asta cu ceva variațiuni  în “Armageddon” (1998), în “Deep Impact” (1998), în “2012” (2009) sau în alte filme de gen. Știți despre ce vorbesc.

Metafora zilei de AZI

Evident că de aici începe distracția, pentru că venirea cometei pică extrem de prost, în plină campanie electorală, iar savanții noștri trebuie să convingă că treaba-i serioasă. Atât consilierii de la Casa Albă și pe doamna președintă, cât și opinia publică  – pentru că nu oricine poate vedea cu ochii lui cometa care ne va decima peste 6 luni.

Într-o deja obișnuită tradiție științifico-fantastică, „Don’t Look Up” folosește un cadru de film de dezastru ca metaforă pentru o criză bazată pe realitate, cu o cometă uriașă care se îndreaptă spre Pământ ca un surogat al indiferenței față de admiterea realității evidente.

„Don’t Look Up” însemnă nu te uita în sus. Ține capul în pământ, nu da credit oamenilor de știință.

Ți se pare o temă cunoscută? Putem înlocui oare o cometă aflată la distanță de invizibilitate cu un virus? Probabil că aceasta este și ideea.

“În esență, scriitorul-regizor Adam McKay (care a scris scenariul împreună cu jurnalistul/activistul David Sirota) oferă un tratat foarte clar despre starea disfuncțională a politicii și mass-media actuale, în care toată lumea este atât de miopă încât nu se poate concentra asupra unei amenințări existențiale. Titlul reflectă finalul inevitabil al acestui lucru, cu o abordare care să-ți îngroape capul în nisipul pieirii iminente”, scrie CNN.

Distribuție de 5 stele

Pentru acest discurs, Adam McKay a apelat la o distribuție strălucită. Rareori vezi un asemenea line-up. În rolul savanților îi regăsim pe Leonardo DiCaprio și Jennifer Lawrence. Președinta Statelor Unite este Meryl Streep. În alte roluri, unele memorabile – Cate Blanchett, Jonah Hill, Mark Rylance, Ron Perlman, Ariana Grande, Timothee Chalamet.

“Țara arde și baba se piaptănă”, spune un proverb românesc, iar ăsta pare să fie chintesența sfârșitului lumii în acest film în care fiecare se gândește la ale lui.

„Don’t Look Up” este o cursă cu  acuze usturătoare la adresa a tot ceea ce este legat de mass-media și ecosistemul nostru politic, de la emisiunea de știri happy-talk până la site-uri web preocupate de trafic și la memele din rețelele sociale.

Tușele devin grosiere, comportamentele (inclusiv cel prezidențial) mult prea stereotipe pentru a mai amuza. Iar tonul converge către un fel de “Idiocracy” cu un umor care lasă de dorit. Sau poate că este așa din cauza mizei.

Tot timpul te întrebi cum va alege regizorul să încheie filmul? Are în sertar o soluție smart & wow, precum cea din sfârșitul primului film „Planeta maimuțelor”? (cu scuze –  noi la asta ne-am gândit, la un moment dat). Dacă vă va satisface, vom vedea la final…

Două poziții

Evident că toate acestea au fost bine puse în balanță de Adam McKay („The Big Short”,  „Vice”), iar alegerea îi aparține. Ca și în viața reală, regizorul și scenaristul a trebuit să decidă cui se adresează – acelora care privesc în sus sau celorlalți. Cu riscul de a nemulțumi “partea vătămată”.

Așa cum a fost în mod clar intenția sa, „Don’t Look Up” folosește satira pentru a stimula o conversație despre eventuala ignorare a unei crize până când este prea târziu.

Este un mesaj plin de seriozitate, cu două potențiale poziții: ”Damn, we’re fucked!” sau “Bine că ești tu deștept!”

„Don’t Look Up” poate fi vizionat în serviciul de streaming Netflix. Are o cotă IMDB de 7,3/10. Are în jur de 30 de nominalizări, printre care patru Globuri de Aur. Pentru: Cel mai bun film de comedie, cel mai bun actor în rol principal (Leonardo DiCaprio), Cea mai bună actriță în rol principal (Jennifer Lawrence), Cel mai bun scenariu (Adam McKay).

A câștigat deja premiul unor grupuri de critici din New York, Las Vegas și Detroit.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE