26 octombrie 2021, 22:01

Dosarul Miorița. „Românii nu sunt nici fataliști, nici lași”

Recent, la Muzeul Național al Literaturii Române, sala „Perpessicius”, a avut loc conferința  „Dosarul Miorița la final. Scurte concluzii la o cercetare îndelungată”. Este retrospectiva rezultatelor unei munci care a consumat mulţi ani din viaţa eruditului cercetător Alexandru Bulandra. Totodată, în cele trei rapoarte de cercetare  sunt prezentate pe larg elementele noii paradigme în înţelegerea fenomenului  mioritic. Primul raport, „Vasile Alecsandri şi cazul Mioriţa – o anchetă literară”, cuprinde demonstraţia istorico-literară a ipotezei conform căreia Vasile Alecsandri este autorul baladei „Mioriţa”, precum şi reconstituirea vers cu vers a genezei acestei capodopere. În al doilea raport de cercetare – „Tainele Mioriţei” – se face o lectură mitico-simbolică a poemei lui Alecsandri, pornind de la apartenenţa autorului la ordinul francmasonic. La final, partea a treia a investigaţiei – „Masca păcurarului” – este realizată cu mijloacele etnografiei şi folcloristicii şi se ocupă de colinda păcurarilor – sursa textuală originară a acestui fenomen unic în cultura română -, descifrând obârşia ei la trecerea de la ritualul jocului cu măşti animaliere la structura compoziţională a cântecului de urare şi felicitare.

Afișul conferinței

Afișul conferinței „Dosarul Miorița la final. Scurte concluzii la o cercetare îndelungată”

Subtitlurile conferinței: O istorie sub semnul măștii și secretului; „Miorița” – varianta Alecsandri;  Fenomenul mioritic – o nouă paradigmă; „Mioriţa” nu este creație folclorică; „Miorița” – operă de colaborare; Sursele folclorice ale baladei „Miorița”; Poetul moldovean Vasile Alecsandri scrie balada „Mioriţa”; Boala genetică a ”Mioriței”; Semnătura lui Alecsandri; „Mioriţa” cultă şi „Mioriţa” folclorică; Cum salvăm „Miorița”? dau măsura efortului critic extraordinar făcut de Alexandru Bulandra pentru realizarea monumentalei trilogii dedicate descifrării operei „Balada Mioriței”.

Pentru edițiadedimineață.ro, criticul Alexandru Bulandra a spus: „din imensul material bibliografic studiat și pe care se bazează aceste studii, este evident faptul că balada Miorița îl are drept autor pe Vasile Alecsandri. Și încă ceva trebuie spus aici: în nici un caz această operă nu vrea să inducă ideea că românul este fatalist sau chiar laș! Aceste studii relevă cu prisosință acest lucru.”

Alexandru Bulandra răspunde întrebărilor

Alexandru Bulandra răspunde întrebărilor

Alexandru Bulandra este absolvent al Facultății de  Filosofie  din București,  promoția 1978, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala București de Critică, Eseistică și Istorie Literară, din 2010.

A debutat  la editura  Helis cu volumul  „Vasile Alecsandri și cazul Miorița  –  o anchetă literară.” (2006), urmat, la aceeași editură,  de „Tainele Mioriței. O lectură în cheie masonică a baladei  Miorița de Vasile Alecsandri”  (2007) și „Masca păcurarului. Al  treilea raport de cercetare în cazul Miorița”  (2009).

Începând  cu 2008, la editura Paideia a publicat volumul de eseuri și aplicații „Nevoia de poveste”, trilogia „Miorița”  și șase  studii de caz din literatura biblică: „Experimentul Iov”, „Minunata istorie a cărții lui Iov”, „Iov, Socrate și Divinitatea”, „Iisus și Proiectul Asaltul Cerului”, „Iisus, Pavel și Al Doilea Isaia sau Nașterea creștinismului” și,  cel mai recent,  „Metamorfoze biblice ale psihologiei urâtului genial. Cazul poetului  și profetului Al Doilea Isaia”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.