27 august 2023, 10:29

Două aeronave au plecat spre Bruxelles și Milano, cu patru dintre pacienții dintre cei mai grav afectați de exploziile de la Crevedia

Peste 50 de persoane au fost rănite în exploziile produse,  sâmbătă seară, la depozitul GPL din Crevedia. Toate au fost internate în mai multe spitale din Capitală. Două persoane au arsuri pe mai mult de 95% din suprafaţa corpului, iar medicii sunt rezervaţi în privinţa lor.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre MAI care au fost surprinse de deflagraţii: 39 de pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi.

Două aeronave au plecat deja în spitale din Europa: doi pompieri au fost transferaţi în Belgia azi dimineață, iar alte două victime vor fi tratate într-un spital din Milano. Pompierii au reuşit să controleze incendiul după mai bine de 5 ore.

Ministerul Apărării: O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, 27 august, în jurul orei 5.15, pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles-Otopeni, pentru transportarea a doi pacienți care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanți din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița.

Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienți care au suferit arsuri.

“O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică dimineaţă, 27 august, pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles – Otopeni, pentru transportarea a doi pacienți care au suferit arsuri în urma incendiului. Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat în jurul orei 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienți care au suferit arsuri”, a informat MApN.

UPDATE

Ancheta a fost preluată de Parchetul General: „În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”.

Potrivit MAI, prima explozie a provocat 8 victime, dintre care o persoană a murit de infarct, fără să aibă arsuri, iar șapte persoane cu arsuri au fost transportate la spitalul de urgență bucurești și Spitalul Bagdasar Arseni.

A doua explozie a dus la rănirea a 50 de oameni, dintre care 3 transportate la UPU Târgoviște și 47 la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

A fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși.

Primii doi pacienţi răniţi în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia au fost transferaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o unitate medicală din Bruxelles, fiind vorba despre doi pompieri.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină face apel la populație să meargă la donare. Chiar dacă este duminică, centrul va fi deschis. Este nevoie de mult sânge pentru tratatarea tuturor victimelor exploziilor.

Sursa foto: captură video de la cea de-a doua explozie/filmare a unei echipe de jurnaliști de la Euronews


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol