9 decembrie 2024, 6:27

„Drogurile fericirii” – 6 substațe produse de creier

Ești fericit pentru că ai succes sau succesul tău se datorează fericirii?

E o întrebare al cărei răspuns variază în funcție de atitudinea fiecăruia dintre noi. Deși am fi tentați să credem că oamenii sunt fericiți pentru că excelează în domeniul lor și își duc la bun sfârșit obiectivele, cercetătorii susțin că fericirea cronică crește șansele de reușită în viață.

Fericirea se bazează pe procesele chimice ce se produc în corpul nostru, însă rămâne de văzut în ce măsură le putem influența sau chiar controla în totalitate. În esență, fericirea este provocată de patru neurotransmițători: dopamină, serotonină, oxitocină și endorfine. Cheia succesului constă în prioritizarea acestor substanțe chimice care produc o varietate de efecte benefice asupra stării noastre de spirit.

Dopamina – compusul chimic din creier care afectează emoțiile, mișcările și senzațiile de plăcere.

sursa: http://www.classycareergirl.com

Aceasta are datoria de a regla starea de spirit, comportamentul, somnul si cunoașterea. De asemenea, dopamina se află în strânsă legătură cu motivația și recompensa. Dopamina participă în procesul de luare al deciziilor precum și în creativitate.

Stabilirea obiectivelor și centralizarea lor într-un tabel, astfel încât să fim conștienți de atingerea acestora, duc la producerea fericirii instantanee în noi înșine. Este foarte important să nu avem doar obiective anuale, lunare sau săptămânale, ci și de zi cu zi. Dacă sunteți antreprenori această tehnică trebuie să fie implementată și în cadrul echipei. Îndeplinirea obiectivelor și recompensarea celor care le ating este esențială pentru a crea fericire în grupul de lucru.

Serotonina – agentul chimic care ne inundă atunci când ne simțim semnificativi și importanți.

sursa: http://www.salud180.com

Creșterea nivelului de serotonină poate fi stimulat prin amintirea evenimentelor plăcute deoarece prin intermediul acestora sunt înlăturate gândurile negative. De asemenea, lumina acționează prin stimularea producției de vitamina D ce amplifică secreția serotoninei, iar exercițiile fizice favorizează producția acestei substanțe chimice dacă sunt făcute de plăcere.

Oxitocina –  creează intimitate și încredere, promovând stabilirea de relații sănătoase.

sursa: http://www.lovepanky.com

Numită și substanța îmbrățișăriii sau hormonul dragostei și al atașamentului, secreția de oxitocină este cu atât mai mare cu cât relația este mai profundă. Manifestările de tandrețe, mângâierile, îmbrățișările, vorbele afectuoase, determină creșterea cantității de oxitocină. De câte ori stabilim o conexiune cu cineva, entitate, om, divinitate se produce secreția de oxitocină. Dacă atingem sau mângâiem pe cineva, de asemenea se produce molecula fericirii.

Endorfinele – scad percepția de durere și diminuează supărarea

sursa: http://neatoday.org

Din punct de vedere chimic, endorfinele au structura de proteine complexe, iar rolul acestora este de analgezic, vizând suprimarea durerii de orice fel. Efectul de calmare a durerii este puternic, iar rezultatul este o stare de relaxare, de fericire. Există stimuli preciși care declanșează secreția internă a acestei substanțe: expunerea la lumină, durerea, condimentele din mâncăruri, stresul sau râsul.

Epinefrina este mai bine cunoscută sub numele de Adrenalina. Ea se produce prin practicarea de sporturi extreme și de fiecare dată când facem ceva care este dincolo de zona noastră de confort.

Acidul y-aminobutiric, numit GABA,  și care este într-un fel antiteza adrenalinei. Acesta este produs atunci când ajungem într-o stare meditativă, și produce o fericire mult mai puțin adrenalinică și energizantă, legată mai mult de calm și seninătate.



ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol