4 august 2020, 2:28

Dumitru Prunariu împlinește 67 de ani. Singurul cosmonaut român, împăcat cu orice gând

Născut pe 27 septembrie 1952, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat în spațiu. Anul acesta s-au împlinit 38 de ani de la zborul în spațiul cosmic al singurului cosmonat român. Inginerul aeronautic a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiu.

„Am făcut suficient de multe lucruri ca să fiu împăcat cu orice gând”

Dumitru Prunariu este împăcat cu orice gând. „Moartea o privesc cu seninătate, dacă e să vină, vine! Eu consider că în viață am făcut suficient de multe lucruri ca să fiu împăcat cu orice gând! Desigur, când cineva dispare prea devreme, prea tânăr, când nu a reușit să realize încă nimic în viață și ar fi avut mari perspective, te gândești cu mult mai mult tragism, compasiune, ai sufletul încărcat, greu, de un astfel de eveniment! Dar în momentul în care ai parcurs o bună parte din viață și ai lăsat în urmă foarte multe lucruri te gândești că odată și odată va veni, să fie venită! Nu binevenită, dar să fie venită! Despre Dumnezeu, depinde cum percepi acest lucru, cum îl percepi pe Dumnezeu. Deci, eu am spus întotdeauna că Dumnezeu nu este o ființă care există undeva în ceruri, cu aureolă în jurul capului, ci Dumnezeu este o energie universală care se regăsește în fiecare dintre noi. Dacă simți acea energie în sufletul tău, în inima ta, în creierul tău, atunci el există pentru tine! De simțit, am simțit-o și o simt în continuare!”, a declarat cosmonautul într-un interviu acordat editiadedimineata.ro.

Călătorul prin spațiu

În 2010, Doru Istudor îi dedică piesa „Călătorul prin spațiu”, compusă de el. „Am avut ocazia să stau de vorba cu el de câteva ori în anii ’80 si odată a avut amabilitatea și timpul să-mi povestească despre antrenamentul din Rusia, decolarea cu racheta, despre stația orbitală și cum e acolo etc. Am fost impresionat și mi-am adus aminte când lucram la această piesa.”, povestește rockerul într-un interviu acordat Metalfan.

Sursă cover foto: Wikimedia

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.