3 mai 2024, 5:40

Durerile de cap. Care sunt cele mai frecvente cauze?

Durerile de cap, cunoscute medical sub numele de cefalee, sunt printre cele mai comune motive de disconfort cotidian.

Ele se pot asocia cu dureri de ceafă sau de gât și sunt un semnal de alarmă că ceva mai mult sau mai puțin grav se întâmplă în organismul nostru.

Statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ 50% din populația adultă a planetei suferă de cel puțin o cefalee pe an,  aceasta fiind cea mai frecventă durere fizică înregistrată.

Fiind atât de frecvent întâlnită, este important să știm ce tipuri de dureri există și ce o poate provoca. Astfel vom ști când acesta este asociată cu o condiție temporară sau este semnul unei probleme mai serioase.

Durerile de cap. Tipuri de cefalee

În funcție de factorii declanșatori și de intensitate durerile de cap sunt clasate din punct de vedere medical în două categorii: primare adică neasociate cu alte probleme medicale și secundare adică dureri ce sunt asociate sau rezultă din alte probleme medicale.

Dintre cele primare fac parte:

Cefaleea cluster sau în ciorchine – E un tip de durere de cap severă care se manifestă în grupuri de 1-8 crize pe zi într-un interval de 1-3 luni. Poate recidiva la intervale de câțiva ani. Cauzele acesteia sunt de natură genetică. Ponderea celor afectati este de 1-2 indivizi la 1000 subiecți și e mai frecventă la bărbați decât la femei cu o raport de 5 la 1.  Durerea începe subit, întotdeauna pe o parte a capului și se poate asocia cu greața și sensibilitate la lumină.  Durerea poate dura între 30-60 minute și nu e diminuată de antialgice decât într-o mică măsură.

 Migrena – este un alt tip de cefalee severă. Este o durere cronică ce porneste dintr-o parte a capului, în general zona tâmplei și se extinde către ceafă. Durerea este pulsatilă si este asociată cu fotofobie și greață. Episoadele de migrenă sunt debilitante, epuizante pentru cel afectat și pot dura de la 6 ore la câteva zile.   Conform OMS afectează mai degrabă femeile decât bărbații, cu vârste cuprinse între 35-45 ani. Este anticipată uneori de o stare de neliniste si iritabilitate, furnicaturi la nivelul feței sau mâinilor și chiar pete sau halouri luminoase în vedere. Depistată din timp, aceasta poate răspunde parțial la tratamentul cu analgezice.

Alte tipuri de cefalee

 Cefaleea de tensiune este cea mai întâlnită durere de cap. Conform statisticilor OMS, ea afectează mai mult femeile decât bărbații. Peste 70% dintre adulți raportează frecvența ei în mai puțin de 15 zile dintr-o lună și doar 1-3% în peste 15 zile pe lună. Acest tip de durere de cap cuprinde în general tot capul, într-o senzație de strângere /presiune. Durerea poate coborâ către gât și spate și poate dura de la 30 minute la câteva zile.

Motivele aparitiei acestor dureri sunt necunoscute dar pot fi tratate succes cu medicamente de tipul antiinflamatoarelor sau analgezicelor. Pentru durerile de cap putem încerca și remedii practice precum un duș cald sau o pernă electrică, somn, masaj sau o gustare ușoară.

 Cefaleele de tip secundar

Cefaleele de tip secundar sunt asociate cu alte boli precum sinuzita, encefalita, meningita, traumatism cerebral, hipertensiune arterială, hemoragii cerebrale etc.

Cauze ale durerilor de cap

Durerile de cap pot avea cauze extrem de variate și chiar și așa unele dintre durerile de cap au cauze necunoscute. Totuși cele mai multe semnalizează o lipsă sau o deviere de la rutina organismului. Dintre cauzele cunoscute ale durerilor de cap enumerăm:

Deshidratarea – toate funcțiile organismului necesita apă și insuficiența acesteia în organism provoacă disconfort, inclusiv durere de cap.

 Foamea – este un element care perturbă rutina organismului de aceea e posibil ca acesta să semnaleze perturbarea printr-o durere de cap.

 Lipsa de somn sau stressul –  aceste două situații cauzează cele mai frecvente dureri de cap pentru că solicită mai mult decat e obișnuit resursele organismului.

 Lumina  – lumina prea puternica sau iluminarea insuficientă cauzează frecvent cefalee.

 Cafeaua, nicotina, alcoolul –  aceste substanțe consumate în exces pot cauza dureri de cap. În același timp și renunțarea la oricare dintre ele poate cauza dureri de cap, ca urmare a sevrajului.

 Hipertensiunea sau hipotensiunea arterială – oricare dintre ele sunt semn de dereglare metabolică și ca urmare pot provoca dureri de cap.

 Temperaturi prea joase sau prea ridicate – acestea sunt un factor de stress pentru corp de aceea pot cauza dureri de cap.

Durerile de cap. Concluzie

E cazul să consultăm un specialist atunci când durerile de cap se acutizează sau devin din ce în ce mai frecvente deși am eliminat cauzele comune de mai sus. De asemenea apelăm la un specialist dacă durerea de cap este rezultatul unei lovituri puternice la cap sau dacă e însoțită de febră, amețeli, greață sau vărsături, probleme de vedere sau de vorbire, senzație de amorțire  sau dificultăți de deplasare.

Sursă DrMax.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol