19 martie 2024, 10:55

Edy Chereji, comunicatorul Festivalului Untold: În 2023 vom face al treilea festival din familia noastră, la Timișoara

Edy Chereji este în primul rând comunicatorul festivalului-vedetă din România: Untold. El este și unul dintre cei care au venit cu ideea organizării lui, alături de Bogdan Bută, dar și cel care înțelege fenomenul și îi vede potențialul. Lucian Mîndruță s-a gândit să-l invite la ”Ediția de dimineață”, la Digi 24, duminică de la 10:30, pentru a vorbi despre culisele Untold.

Festivalul s-a încheiat recent, după patru zile în care mai mult de 265.000 de persoane, din peste 100 de ţări, au venit să asculte muzică live la Cluj-Napoca. După ce anul trecut festivalul nu s-a ținut, din motive de pandemie, anul acesta organizatorii spun că participanții s-au bucurat de condiții de maximă siguranță, „în cel mai sigur loc public din România”, și anunță că ediția din 2022 va avea loc.

În opinia lui Edy Chereji, este un clișeu că tinerii trebuie să meargă doar în cluburi și să stea toată noaptea, iar cei în vârstă să meargă doar la operă. Nu există vârstă-limită pentru Untold.

”S-a întâmplat un lucru tare haios în festival acum. Cineva care pune muzică la festival, unul dintre DJ-ei, și-a adus bunicul la festival, bunic care a fost de la prima ediție a acestuia. Dar avea o problemă, cum să îi facă check-in-ul online, că are 90 de ani, și aplicația noastră nu mergea în spate până la vârsta bunicului!”, povestește omul de la Untold. Care se simte parte dintr-o poveste care a schimbat percepția despre România.

Edy a câștigat primii bani în clasa a X-a și a lucrat cu carte de muncă din primul an de facultate. Este și un mare iubitor de muzică. Avea toate semnalmentele antreprenorului care urma să facă parte dintr-un proiect măreț, la un moment dat. Și momentul acela a venit în 2015.

”Sunt foarte fericit cu ce fac. Reușesc să fiu parte dintr-o poveste care a schimbat percepția multora despre România. În mintea mea încă din primul an asta a fost: ”Hai să reușim să facem ceva pentru această țară, ceva care să devină emblematic, ca atunci când străinii se raportează la România, pe lângă Hagi, Nadia, Dracula, să vorbească și despre Untold. Și atunci sunt foarte fericit că fac parte din proiectul ăsta”, spune el.

De ce au făcut festivalul?
A fost o dorință de a demonstra că și în România se pot organiza evenimente de amploare internațională.
”Exista contextul cel mai bun pentru a face așa ceva: infrastructura (un centru multifuncțional, cu tot cu stadion). Ne-am uitat la ceva ce ne putea diferenția de alte evenimente, cel puțin din Europa. Majoritatea se fac în afara orașelor, noi am considerat că am putea pune mult mai mult în valoare orașul dacă am face lucrul acesta. Probabil e și printre singurele orașe mari sau medii din Europa care să aibă o asemenea infrastructură în centrul orașului. Clujul are stadionul în centrul orașului”, explică acesta, răspunzând provocării lui Lucian Mîndruță.
Chiar așa, câți oameni vin la Untold și mai ales de unde?
”În timpul festivalului în mod normal, nu în pandemie, noi avem cam 30% participanți din județul Cluj, iar diferența e împărțită în 15% public din străinătate și 55% public care vine din toată România”, povestește Edy Chereji.
Nu doar pentru cât cheltuiește fiecare participant pe toată perioada festivalului, ci și pentru îmbinarea plăcutului cu utilul, Edy Chereji este de părere că publicul de la Untold, atunci când vine la festival, are impresia că, de fapt, merge într-un city break la Cluj.
Duminică, de la 10:30, veți afla direct de la Edy Chereji o veste bună. Omul se gândește la mai mult. ”Avem idei pentru București. La timpul potrivit! Deocamdată avem proiectul de la Timișoara. În 2023 vom face al treilea festival din familia noastră la Timișoara.”, explică el.
”Anunțam că în 2023 vom face al treilea festival din familia noastră la Timișoara. Celălalt fiind Neversea.
Neversea va fi cu siguranță anul viitor la Constanța. Am luptat foarte mult să avem Untold în acest an, tocmai pentru a avea cu adevărat un eveniment-test în România, care să arate că se pot organiza evenimente în siguranță, și atunci nu cred că se mai poate pune problema începând de anul viitor să nu se mai poată face evenimente. Am început să monitorizăm tot ceea ce s-a întâmplat în festival, vom fi atenți”, promite el.
Dar cel mai bine îl ascultăm în dialog cu Lucian Mîndruță, la Digi 24 sau urmărind emisiunea aici.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol