8 decembrie 2024, 11:18

Primul român la Polul Sud. Emil Racoviță, părintele biospeologiei

În anul 2018 se împlinesc 150 de ani de la naşterea savantului Emil Racoviță. Aniversarea este inclusă în calendarul de evenimente onorate de UNESCO. 

Emil Racoviță este primul român care a plecat într-o expediție în Polul Sud, Antarctica. Acolo, a reușit să facă studii despre viața pinguinilor și a mamiferelor acvatice. De remarcat, este faptul că a fost cel care a descoperit balena cu cioc, fapt ce a determinat să rămână în istoria științei.

S-a născut în anul 1868 la Iași, într-o familie de boieri moldoveni, a cărui tată era Georghe Racoviță, magistrat și membru fondator al societății literare Junimea și mama sa, Eufrosia Al. Racoviță, care era o pianistă talentată. Educația sa a început la Iași, sub îndrumarea lui Ion Creangă și a lui Grigore Cobălcescu. Apoi, a plecat la Paris unde a studiat Facultatea de Drept, în paralel cu Școala de Antropologie. După ce a obținut licența în drept, a făcut Facultatea de Științe – Universitatea Sorbona, Paris. La finalul acestor studii se angajează în cadrul stațiunii de biologie marină la laboratoarele Arago, de la Banyuls-sur-Mer.

În 1897, datorită unei recomandări, participă ca naturalist la expediția antartică belgiană, la bordul navei Belgica, condusă de Adrien de Gerlache. În urma cercetărilor s-a realizat un material amplu cu 60 de volume publicate. În anul 1920 a devenit profesor al Universității din Cluj, unde înființează primul institut de biospeologie din lume.

*Biospeologia reprezintă un domeniu interdisciplinar, aflat la confluența dintre biologie și speologie. Obiectul de studiu este analiza organismelor care trăiesc în peșteri.

Sursa: wikimedia.org

Pe data de 4 ianuarie 1936 s-a oficializat, prin decret regal, ideea sa de a organiza o instituție de stat pentru turism care să respecte natura, care a fost fondată și materializând în 1926 sub numele de Oficiul Național de Turism (ONT).

Prin Dictatul de la Viena din 1940, Clujul devine parte a Ungariei, fapt ce îl determină pe Emil Racoviță să se mute în Timișoara, lăsând Institutul Speologic condus de amicul său elvețian, Alfred Chappuis. După recuperarea teritoriului românesc, Racoviță se întoarce la Cluj cu intenția de a reorganiza institutul, însă încetează din viață la vârsta de 79 de ani, înainte de a finaliza acest obiectiv.

În cinstea sa, o nava oceanografică românească și cea mai mare peșteră din Republica Moldova îi poartă numele marelui speolog român.

Casa Memorială „Emil Racoviță” din județul Vaslui, comuna Dănești, este un muzeu care deține obiecte din copilăria savantului, fotocopii și facsimile.

Sursa: romanianresorts.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol