7 mai 2024, 9:36

Este ziua poeziei haiku. Dar și a expresiei ”bla-bla”

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Ziua poeziei haiku

În fiecare 17 aprilie, este marcată Ziua poeziei haiku, înregistrată în 2007 şi iniţiată ca proiect al Fundaţiei Haiku în 2012, cu scopul de a promova forma de artă omonimă. Aceasta se referă la frumuseţea care poate fi captată în strofe scurte şi simple.

Haiku este una dintre cele mai vechi forme de poezie japoneză, ale cărei origini datează de un mileniu în Japonia şi care este scrisă în prezent în peste 50 de ţări şi culturi din întreaga lume, potrivit site-ului thereisadayforthat.com.

Cu stilul său unic (cinci silabe în primul vers, şapte în al doilea şi din nou cinci în al treilea, nerimate), oricine poate scrie un poem haiku. Cu toate acestea, uneori este nevoie de un adevărat maestru pentru a capta inima şi mintea în spaţiul de 17 silabe.

Pentru cei care se simt mai puţin inspiraţi să creeze propriile poezii, citirea de versuri haiku scrise de alţii este o modalitate excelentă de a celebra #HaikuPoetryDay.

Ziua „Bla-bla”

Ziua „Bla-bla” este sărbătorită în întreaga lume pe 17 aprilie a fiecărui an. Bla-bla înseamnă a avea discuţii fără sens, mesaje repetitive fără importanţă. Folosim această expresie atunci când vrem să arătăm cuiva că lucrurile pe care le spune sunt irelevante pentru noi.

Potrivit istoricilor, originea expresiei bla-bla se află în Grecia antică, unde termenul era „ber-ber”. Inspiraţia pentru această frază a fost luată de la sunetele emise de vorbitori şi lasă să se înţeleagă că acestea erau „zgomote fără sens”. Mai târziu, aceste sunete au evoluat în expresii precum „yada-yada” şi „bla-bla”, relatează whatodayis.com.

Expresia „Bla-bla” a apărut în cărţi din secolul al XIX-lea. Potrivit Dicţionarului Oxford în limba engleză, prima utilizare a cuvântului „Blah” provine dintr-un memoriu din 1918 din revista Wine, Women & War. Cuvântul „Blah” înseamnă dezvăluirea de secrete, bârfe şi discuţii despre subiecte fără sens.

Ideea zilei ”bla-bla” (#BlahBlahBlahDay) aparţine americanilor Thomas şi Ruth Roy, creatorii a peste şaptezeci de „sărbători” protejate prin drepturi de autor, aşa cum sunt publicate pe site-ul lor web Wellcat Holidays and Herbs şi în calendarul anual Chase’s Calendar Of Events (McGraw-Hill). Scopul lor atunci când au creat această sărbătoare în 2006 a fost să facem toate lucrurile pentru care ceilalţi ne cicălesc.

Ziua mondială de conştientizare a hemofiliei

Hemofilia afectează aproximativ 400.000 de persoane din întreaga lume, dintre care multe nu sunt pe deplin conştiente de afecţiunea lor sau nu primesc tratamentul de care au nevoie.

Hemofilia a fost descoperită pentru prima dată în secolul al X-lea, când medicii au început să se intereseze serios de persoanele, în special bărbaţi, care sângerau până la moarte după ce sufereau doar răni minore. La acea vreme, boala se numea Abulcasis. Din cauza tehnologiei limitate din acea vreme, a fost imposibil să se cerceteze această afecţiune în mod corespunzător.

Se crede că numeroase personalităţi istorice celebre au avut hemofilie, în special membri ai unor familii regale europene, iar boala era adesea tratată cu aspirină, care subţia şi mai mult sângele hemofilicului, ceea ce făcea ca simptomele să se agraveze.

În 1803, dr. John Conrad Otto din Philadelphia a început să studieze mai amănunţit persoanele care sângerau mai mult, recunoscând că este vorba despre o boală ereditară care era cel mai adesea transmisă bărbaţilor de către mamele lor sănătoase.

În 1937, hemofilia a fost împărţită oficial în două tipuri: A şi B. Deşi până în prezent nu a fost inventat niciun tratament pentru hemofilie, boala poate fi controlată prin administrarea regulată de factori de coagulare pentru a evita episoadele de sângerare spontană.

Ziua mondială de conştientizare a hemofiliei (#WorldHemophiliaDay) a fost creată de Federaţia Mondială a Hemofiliei în 1989, iar data la care este sărbătorită, 17 aprilie, a fost aleasă în onoarea zilei de naştere a fondatorului organizaţiei, Frank Schnabel, scrie site-ul daysoftheyear. Scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare a bolii, precum şi a altor tulburări de sângerare şi, de asemenea, de a strânge bani pentru tratamentul celor care nu şi-l pot permite. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Ionescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa foto: thereisadayforthat.com

Sursa: un proiect special marca AGERPRES


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol