26 aprilie 2024, 16:17

Eugen Vaida, la „Ediția de Dimineață”: „Un monument este precum o carte, trebuie să știi să o citești ca să-i înțelegi cultura”

Eugen Vaida este coordonatorul „Ambulanței pentru Monumente”. Invitat de Lucian Mîndruță la emisiunea „Ediția de Dimineață” de duminică, 6 februarie, ora 10:30, la Digi 24, el a spus că puțini români înțeleg că unele clădiri istorice trebuie menținute în stare bună și cu toate caracteristicile originale, fără intervenții „moderne”.

Urmăriți aici emisiunea integrală:

Cele mai mari probleme la clădirile identificate sunt de colaps și pre-colaps, adică monumente care s-au prăbușit sau sunt pe cale să se dărâme. În România, este interzis să intervii asupra unui monument istoric dacă proprietatea nu are un statut juridic clar – trebuie identificat proprietarul și apoi se pot face demersurile de restaurare.

Spre deosebire de alte țări, la noi se poate interveni rapid asupra unei clădiri, dacă este pusă la punct documentația necesară.

„Un monument este precum o carte, trebuie să știi să o citești ca să-i înțelegi cultura”.

Meșterii buni sunt greu de găsit. Tinerii nu mai sunt interesați de licee de construcții și mulți au plecat din sate la oraș sau în străinătate. În aceste condiții, „Ambulanța pentru Monumente” pune în siguranță clădirile, pentru a aștepta momentul în care ele pot fi restaurate. Din 2016, asociația a pus în siguranță aproximativ 65 de monumente.

Eugen Vaida a explicat că și comunitățile se pot implica în salvarea unui monument, alături de asociație. Donațiile și voluntariatul sunt cele mai la îndemână metode de ajutor, dar este nevoie de meșteri voluntari.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol