7 decembrie 2024, 19:18

EXCLUSIV Horia Blidaru: Summitul Inițiativei celor Trei Mări este singura reușită a României în Anul Centenar

Având în vedere faptul că Summit-ul Inițiativa celor Trei Mări s-a încheiat cu succes ne-am propus să aducem în prim plan punctele de vedere ale unui expert parlamentar, coordonator al forumului de cooperare europeană şi educaţie democratică Europolis, Horia Blidaru.

Astfel, acesta a declarat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro următoarele:

Edd: Summitul Inițiativa celor Trei Mări s-a încheiat, astfel, care considerați că ar fi beneficiile de care se bucură România în urma acestui eveniment?

Horia Blidaru: Acest summit este cea mai importantă acțiune de politică internațională desfășurată în România în ultimul deceniu, după Summit-ul NATO din 2008, și, iată, înaintea preluării președinției semestriale a Consiliului UE. Un fapt remarcabil e că, în premieră pentru Inițiativa celor Trei Mări, au participat deopotrivă reprezentanții Comisiei Europene, SUA și Germaniei. De asemenea, în paralel cu discuțiile politice, s-a derulat Forumul de Afaceri al celor Trei Mări, în cadrul căruia reprezentanții băncilor din șase țări participante au decis înființarea unui Fond de Investiții, în valoare de 100 de miliarde de euro, iar șapte state au semnat o Declarație Comună privind crearea unei rețele a Camerelor de Comerț din țările membre.

Sunt pași concreți spre implementarea a nu mai puțin de 30 de proiecteregionale de interconectare, între care România a propus câte două pentru fiecare din domeniile energetic, digital și al transporturilor. Iar deschiderea Comisiei Europene și a Germaniei către acest forum confirmă rolul Inițiativei de punte transatlantică, într-un moment de impaspentru relația UE-SUA. Nu în ultimul rând, cred că e semnificativ faptul că această platformă de cooperare a stat nu doar sub semnul convergenței politice și economice, ci, prin sublinierea președintelui Comisiei Europene, și sub semnul comunității de valori pe care se întemeiază familia democratică. „Investiţiile nu au sens dacă lipseşte respectul faţă de statul de drept”, avertiza dl Juncker, deloc întâmplător la București și în fața celor 12 lideri central și est-europeni.
Concluzionând, România joacă, de acum, rolul de pivot regional și, în perspectiva mandatului la vârful Uniunii Europene, poate deveni factorul de apropiere între Washington și Bruxelles și, de ce nu, între Londra și Bruxelles. E momentul să fim pozitivi și creativi. Avem șansa să propulsăm România în cadrul scenei internaționale.

Edd: Care credeți că sunt marii câștigători și marii perdanți în acestă desfășurare de forțe?

Horia Blidaru: Perdanții sunt cei care dețin puterea parlamentară și guvernamentală la București, dar nu au niciun proiect pentru România. În loc să discute despre aprofundarea integrării ca soluție efectivă de estompare a decalajelor economice și de nivel de trai între Vest și Est, unii jucători politici autohtoni își dovedesc în mod lamentabil limitele de înțelegere și abordare. Politica internă se dovedește, prin prisma acestor provocări internaționale, o vulnerabilitate pentru România. În aceste condiții dificile, este meritul președintelui Iohannis de a fi conferit substanță și vizibilitate rolului țării noastre în cadrul Inițiativei
celor Trei Mări.

Edd: România este în plin proces de pregătire a președinției Consiliului UE, pe care o va exercita începând cu data de 1 ianuarie 2019, în acest context, sunteți de părere că țara noastră este pregătită pentru acestă responsabilitate?

Horia Blidaru: În 3 octombrie, primul punct pe ordinea de zi a plenului Parlamentului European se intitulează ”Declarații ale Consiliului și Comisiei – Statul de drept în România”. Votul pe această temă va avea loc în a doua sesiune plenară, programată în 22-25 octombrie. De la aceste premise pornim spre asumarea mandatului de anul viitor. Aveam ocazia și toate datele să fim, în sfârșit, ”elevul model” al Estului. De un an și jumătate, însă, am fost târâți în rând cu ”oile negre” ale Europei. Riscăm să preluăm coordonarea Consiliului UE cu un deficit de credibilitate și autoritate care va greva prestația României în 2019. Nu intru în detalii acum în legătură cu pregătirea efectivă, la Bruxelles și București, a misiunilor ce ne revin, dar întârzierile, improvizația și sinecurile politice riscă să submineze examenul de maturitate pe care România îl va da ca membră a UE.

Edd: Summit-ul a fost un succes cu rezultate palpabile, ne putem referi la acest eveniment ca la primul reușit în acest an centenar?

Horia Blidaru: Mă tem că Summitul Inițiativei celor Trei Mări este singura reușită a României în Anul Centenar. Restul e circ steril, o învârtire în cerc închis, dictată de oameni fără orizont. Sper că ne vom elibera cât de curând de această povară toxică. Reușita din această săptămână, în condițiile unei impresionante concentrări politice, diplomatice și economice la București, ar trebui să ne ambiționeze să ne luăm în serios ca țară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol