Românul de 28 de ani este mândru de originile sale și lucrează în cel mai ambițios proiect: Neom, orașul viitorului care se construiește în Arabia Saudită. Deși rezident în Spania de la 5 ani, Elvis Papaghiuc are pașaport românesc în buzunar. Tânărul este o combinație de modestie, zâmbet, inteligență și optimism. Iată de ce merită să îl cunoașteți.
Elvis este absolvent al New York University, specializarea Inginerie mecanică și aerospațială. Era la Londra, când profilul său profesional a fost văzut de un „head hunter”, în căutarea celor mai strălucite minți și a celor mai capabile talente. După șapte luni a început să lucreze ca manager într-un proiect de dezvoltare a orașului viitorului, Neom, în Arabia Saudită.
Alimentat 100% din energie regenerabilă
Ca să înțelegeți imensa importanță, e nevoie să spunem doar că orașul viitorului va fi alimentat 100% cu energie regenerabilă și se va baza pe tehnologii de ultimă oră, scrie Ziarul Românesc.
„Eu eram foarte mic când părinții au decis să meargă în Spania căutând o viață mai bună. Pe atunci, Spania a reprezentat o oportunitate pentru multă lume”, spune Elvis. Cea mai frumoasă amintire despre România este grădina bunicii. ”Era întotdeauna plină cu legume, îmi plăcea să mănânc legume, bunica făcea borș cu un lighean de legume”, spune el.
Vorbește patru limbi străine, a lucrat deja în patru țări
Acum bunicii nu mai sunt, părinții sunt în Spania. Mama lucrează la curățenie, iar tatăl în construcții. Familia lărgită este împrăștiată prin toată lumea. Deși este foarte tânăr, Elvis a lucrat deja în patru țări și vorbește patru limbi străine.
„Îmi place Spania pentru atitudinea oamenilor: oamenii se bucură de viață, și își găsesc un scop în jurul emoțiilor”, a declarat Elvis.
Este pasionat de pian, și iubește muzica spaniolă din secolul XIX. Preferatul său este Goyescas de Enrique Granados, ”pentru că este foarte spaniol, este olé”. Cum este o zi de muncă? „Mă trezesc dimineață, ore și ore de muncă, si apoi mă duc la culcare”, spune zâmbind.
Dar imediat tonul devine serios. „Locul meu de muncă este foarte special, datorită faptului că obiectivul este imens, exorbitant. Sunt așa de multe lucruri de făcut, pe care nicio persoană nu le-a avut în minte până acum. Alte orașe au avut o istorie, au crescut organic. Aici trebuie să ne gândim la tot ce este necesar, sunt milioane de piese care trebuie să funcționeze împreună.”
Neom- ”Orașul viitorului”
„Este un loc în care e foarte greu de trăit din cauza sacrificiului pe care îl faci. Ești în mijlocul deșertului. Te gândești la toată viața ta lăsată în urmă.
Orașul cel mai apropiat este la 200 km. Dar totul este foarte organizat, avem transport, sunt școli pentru copiii angajaților. Suntem foarte bine îngrijiți”.
„Product manager înseamnă că eu și echipa ținem cont de nevoile clienților și gândim tot ceea ce ar trebui să funcționeze. Lucrăm cu echipa de producție pentru ca ei să creeze viziunea nostră”, declară el pentru sursa citată.
De ce ar veni cineva să trăiască în mijlocul deșertului? „De aceea suntem noi aici, să creăm ceva inovativ și atrăgător”, a răspuns el.
Elvis se consideră un cetățean european. Casa lui este acolo unde îi este familia, în Spania. Pentru românii din Spania are și un mesaj.
„Este un mesaj de încurajare. Se pot face lucruri mari în viață, trebuie doar să ne gândim la viitor, la locurile în care trăim, la lucrurile pe care le facem. Uite și părinții mei, ca mulți alți români au venit în Spania pentru că era o oportunitate. Mulți români au făcut acest pas, dar apoi s-au oprit. Acum trebuie să dezvolte oportunitățile la maxim, ar fi păcat să nu încerce.
Chiar dacă nu este clar ce cale e de urmat, este ajutor și suport peste tot în lume, cum am primit și eu. Majoritatea persoanelor sunt foarte dispuse și binevoitoare, trebuie doar puțină initiațivă și curaj”.
Construcția orașului viitorului Neom a fost anunțată în 2019. Orașul se află în poziție strategică și permite legătura între trei continente, Asia, Europa și Africa. Orașul viitorului, proiect la care lucrează și Elvis, nu avea avea trafic, mașini, străzi. În Neom ar putea ajunge, în mai puțin de 8 ore, 70 % din populația mondială.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol