20 aprilie 2024, 14:08

„Cu bicicleta prin alte timpuri”, expoziție la Palatul Șuțu

O expoziţie dedicată istoriei bicicletei, care aduce în atenţia publică informaţii mai puţin cunoscute despre aspectul bicicletelor de la începutul existenţei lor, precum şi evoluţia acestora în timp, s-a deschis în 5 martie la Palatul Suţu (Muzeul Municipiului București). Expoziția este deschisă până în 30 mai.

“Cu bicicleta prin alte timpuri” urmăreşte punerea în valoare a importantei colecţii de fotografii deţinută de muzeu şi prezentarea unor imagini spectaculoase şi inedite. Imaginile din arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti, alese şi explicate de curatoarea expoziţiei, Ana Iacob, se referă la începuturile ciclismului românesc şi înfiinţarea primelor cluburi de profil. De asemenea, este urmărit modul în care bicicleta s-a constituit într-un imbold oferit emancipării femeilor, se pot admira modele iniţiale de biciclete şi se poate observa felul în care au evoluat bicicletele.

Deşi târziu pe scala evoluţiei umanităţii, respectiv spre sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea, din necesitatea oamenilor de a se mişca pe anumite distanţe folosind forţa proprie însă mult mai rapid ca mersul pe jos, și-a făcut apariţia un nou mijloc de locomoţie individual având la bază roata – bicicleta.

Maşina pentru alergat, cu roți

De la „maşina pentru alergat” din lemn, brevetată în 1818, care nu avea sistem de direcţie şi frânare, dar nici pedale, propulsarea dispozitivului fiind dată de împingerea utilizatorului alternativ cu picioarele în pământ, la velociped („picior rapid”) și tot felul de modele incomode și primejdioase, ce produceau „senzaţie şi chiar consternare”, din cauza înălțimii lor, evoluția bicicletei până prezent merită a fi cunoscută. Pe măsură ce tehnologia a avansat, numeroasele îmbunătăţiri de proiectare şi modificări ale aspectului au adus treptat bicicleta la forma, potenţialul şi caracteristicile pe care le cunoaştem astăzi.

În expoziție, sunt inserate detalii despre istoria velocipedului, îmbunătăţirea diferitelor versiuni până la crearea unui vehicul mult mai sigur, stabil şi mai uşor de utilizat, pentru care interesul publicului a crescut constant de-a lungul timpului. Printre obiectivele proiectului expoziţional se numără şi creşterea gradului de interes al comunităţii pentru mijloacele de transport nepoluante, benefice pentru condiţia fizică şi starea de sănătate a organismului, dar şi pentru descongestionarea traficului rutier de astăzi.

De asemenea, pe lângă colecțiile de fotografii deținute de muzeu și prezentarea unor imagini spectaculoase, vor putea fi admirate exponate rare, demne de admirat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol