27 aprilie 2024, 2:52

Expoziție inedită pro-reciclare: ”RECYCLart de la gunoaie la artă”

Actrița Adela Lazăr de la Teatrului Regina Maria din Oradea a vernisat recent, la Sinagoga Sion, cea de-a patra expoziție, intitulată „RECYCLart – From Trash to Art” (De la gunoaie la artă), în care a dat o viață nouă unor obiecte care, altfel, ar fi ajuns la gunoi.

RECYCLart cuprinde peste 30 de instalații prezentate fiecare pe un șevalet, dintre care 27 au fost făcute de Adela în primele trei luni din acest an. Lucrările se aseamănă cu niște tablouri, dar nu sunt doar pictate, ci cuprind și numeroase obiecte lipite de artistă pe pânză.

De exemplu, „Silicon Tower” prezintă un turn format din circuitele unui laptop și cu decoruri pictate, „Look Inside You” (Privește în interiorul tău) este un fluture cu aripi din macrameu, iar „Trashbow” (joc de cuvinte între gunoi, trash, și curcubeu, rainbow) își etalează culorile cu ajutorul unor jucării, nasturi, creioane rupte, cofraje de ouă ori diferite alte mici obiecte din plastic, colorate, scrie Bihoreanul.

„Mă atașez foarte tare de obiecte, consider că au un suflet al lor. Renunț foarte greu la obiecte, oameni, povești. Și dacă m-am atașat de un lucru, trebuie să îi onorez existența”, explică Adela. Din acest motiv a decis să refolosească obiecte adunate de-a lungul anilor în artă, oferindu-le o viață nouă și insistând asupra mesajului de refolosire, promovat și de ecologiști din lumea întreagă.

Pe lângă jucăriile abandonate de fiica ei, Anabela, ori macrameuri vechi, a mai folosit în instalații dopuri de la PET-uri ori sticle de bere, casete audio, CD-uri, pensule pe care nu le-a mai putut utiliza, pietre pe care sora ei le-a adunat în America, scoici pe care Adela le-a strâns de pe malul mării sau bucăți de lemne găsite pe plajele din Grecia, în timpul unei tabere de pictură.

„Le văd pe toate ca pe niște comori”, mărturisește artista.

În alte instalații a folosit ca materii prime textile inutile, de pildă un cearșaf vechi ori gulerul cu buline al unei cămăși.

„Inima nu-i minte”, una dintre lucrările preferate ale Adelei, îl arată pe un mic Pinocchio recuperat de artistă dintr-un magazin de produse second-hand, „captiv” într-o inimă și, astfel, în imposibilitatea de a mai minți. „Merg des prin magazinele second-hand și încerc să salvez obiecte pe care le simt că sunt valoroase, care pot primi o nouă viață”.

O altă instalație, „Wishfish” (foto), îl arată pe peștișorul auriu care îndeplinește dorințe, creat din bucăți de lemn, scoici, mărgele, nasturi și capace și care își devoalează și propriile dorințe de la oameni: „reciclează, refă, repară, rezolvă, reutilizează, restaurează” sunt rugămințile lui.

„Nu sunt activistă sau ecologistă, dar iubesc natura și, prin această expoziție, mizez pe sensibilizarea publicului. Sper că mulți oameni vor conștientiza că suntem chiar risipitori, consumăm prea mult, cumpărăm prea multe, aruncăm prea repede, folosim prea puțin un obiect. Suntem niște răsfățați”, zice actrița.

Ar vrea ca, după ce îi văd instalațiile, oamenii să-și privească obiectele cumpărate în ultimele zile și să se gândească dacă într-adevăr au avut nevoie de ele sau, de fapt, au contribuit la risipa resurselor pământului. Sau, când aruncă ceva la gunoi, să mediteze dacă nu cumva mai poate fi folosit acel obiect ori dacă pubela în care este aruncat îi asigură refolosirea.

„Reciclarea este super-importantă. Fiecare om ar putea să-și creeze propriile instalații din vechiturile pe care altfel le-ar arunca”, este îndemnul Adelei.

Expoziția de artă reciclată poate fi vizitată la Sinagoga Sion până la sfârșitul lunii aprilie, iar doritorii pot și să cumpere tablourile, găsind informații despre prețurile lor pe site-ul artistei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol