27 aprilie 2024, 4:37

Femeile cu autism sunt mai expuse la depresie și anxietate în timpul sarcinii

Femeile care au autism sunt mai vulnerabile în timpul sarcinii la depresie și anxietate, potrivit unui nou studiu britanic.

Acest lucru face ca un screening eficient de sănătate mintală să devină extrem de important, a declarat cercetătorul principal Sarah Hampton, de la Universitatea din Cambridge.

„Rezultatele sugerează, de asemenea, că persoanele autiste ar putea beneficia de adaptări la asistența medicală prenatală. Acestea ar putea include ajustări ale mediului senzorial din mediile de îngrijire a sănătății, precum și ajustări ale modului în care sunt comunicate informațiile în timpul programărilor prenatale”, a declarat co-autorul Rosie Holt, într-un comunicat de presă al universității. Ea este cercetător asociat la Centrul de Cercetare a Autismului din Cambridge, relatează UPI care citează  Journal of Autism and Developmental Disorders. .

Pentru studiul lor, cercetătorii au intervievat peste 900 de femei cu privire la experiența lor de sarcină. Orice persoană care era însărcinată la momentul respectiv sau care născuse anterior a fost eligibilă pentru a lua parte la sondajul online.

Cifre

În total, 417 respondente au avut autism și 524 nu au avut.

Femeile cu autism au fost de aproximativ trei ori mai predispuse să raporteze că au avut depresie prenatală. Aproximativ 24% dintre cele cu autism au suferit de depresie, comparativ cu 9% dintre celelalte persoane. Aproape jumătate – 48% – dintre cei cu autism au experimentat anxietate, în timp ce doar 14% dintre respondenții fără autism au făcut acest lucru.

„Suntem recunoscători membrilor comunității autiste pentru că ne-au oferit feedback atunci când am conceput această cercetare”, a declarat coautorul studiului Carrie Allison, director adjunct al Centrului de Cercetare a Autismului. „Este vital ca persoanele cu autism cu experiență de viață să ajute la modelarea cercetărilor pe care le facem, iar noi păstrăm prioritățile lor ca un obiectiv clar”.

Neîncredere

De asemenea, sondajul a constatat că femeile cu autism au fost mai puțin mulțumite de îngrijirea medicală legată de sarcină. Era mai puțin probabil ca acestea să aibă încredere în profesioniști, mai puțin probabil să simtă că preocupările și întrebările lor au fost luate în serios și mai puțin probabil să simtă că profesioniștii le-au tratat cu respect. De asemenea, era mai puțin probabil ca acestea să fie mulțumite de modul în care le erau prezentate informațiile în timpul consultațiilor.

Femeile însărcinate cu autism au fost, de asemenea, mai predispuse să se confrunte cu probleme senzoriale în timpul sarcinii și să se simtă copleșite de mirosuri, imagini, lumini și sunete la programările prenatale.

„Este important să se efectueze mai multe cercetări care să analizeze experiențele proaspeților părinți autiști, care au fost neglijate în cercetare”, a declarat coautorul studiului, Sir Simon Baron-Cohen, director al Centrului de Cercetare a Autismului. „De asemenea, este important ca această cercetare să fie transpusă în politica și practica din domeniul sănătății și al asistenței sociale pentru a se asigura că acești părinți primesc sprijinul și adaptările de care au nevoie în timp util.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol