3 mai 2024, 14:06

Festivalul Lights On propune în acest an un caleidoscop de lumină și cultură

Din 27 septembrie până în 14 octombrie, Timișoara va deveni un caleidoscop de lumină și cultură. Asociația Daisler din Cluj Napoca a câștigat o finanțare în valoare de peste 160.000 de euro din partea Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara pentru a organiza Festivalul Lights On, dedicat în întregime vieții culturale de noapte.

Asociația Daisler dă viață nopții în Timișoara la ediția de anul acesta a celebrului festival de light-art Lights On, parte a calendarului cultural al programului „Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii”.

Potrivit reprezentanților asociației, cea mai complexă ediție de până acum a festivalului Lights On va transforma Timișoara într-un laborator cultural nocturn, desfășurându-se sub umbrela Internațional Light Festival Organization, ce reunește peste 40 de festivaluri globale de acest gen. Faptul că Lights On este primul festival românesc membru al acestei prestigioase asociații subliniază importanța și impactul său cultural.

Lights On – The Night-Art Festival își propune să trezească străzile Timișoarei pe parcursul nopții cu o varietate de evenimente, de la spectacole de teatru și muzică live, la tururi ghidate și circuite de instalații de lumină, scrie Tion.

„Cea mai complexă ediție a festivalului Lights On de până acum va avea loc la Timișoara, în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii 2023. Ne bucurăm să putem explora unul dintre marile orașe ale României într-o manieră complet nouă și să îmbogățim experiența culturală nocturnă prin cunoștințele acumulate în cei cinci ani de Lights On.

Am creat un festival de explorare urbană asociat cu marile evenimente similare de la nivel continental, un festival care a depășit de mult granițele țării și care a creat povești memorabile. Suntem încântați să putem crea amintiri de această dată alături de publicul timișorean”, a transmis Andi Daiszler, fondatorul Lights On România și președintele Asociației Daisler.

Organizatorii promit un respect profund pentru cei care preferă liniștea nopții, fără a perturba ordinea publică sau traficul.

Peste 100.000 de persoane sunt așteptate la cea mai amplă ediție a circuitului instalațiilor de lumină. Acesta va fi organizat în premieră în Iosefin, unul dintre cele mai vechi cartiere ale Timișoarei.

Printre lucrările de impact care ajung pentru prima dată în România se numără Submergence, creația studioului britanic Squidsoup, o experiență inedită care va fascina publicul timișorean și nu numai. De asemenea, Firefly Field, un câmp de licurici, de aproximativ 500 de metri pătrați, aparținând studioului olandez Toer, va fi expusă pentru prima dată la Timișoara.

Evenimentul va avea lansarea oficială în 29 septembrie printr-un spectacol unicat creat de artiști români și străini deopotrivă.

De asemenea, două concepte de premiere sunt Night Theater și Night Gigs. Primul, o piesă de teatru unică despre securitatea nocturnă în Timișoara, sub semnătura Andreei Tănase și în regia lui Cătălin Mardale, care se va juca într-un autobuz electric în mișcare. Night Gigs, pe de altă parte, este o serie de spectacole surpriză.

Achiziționarea biletului nu dezvăluie locația sau actul artistic, informațiile vor fi comunicate în ziua evenimentului.

Festivalul include și Night Walks, tururi nocturne care conectează vizitatorii cu instalațiile de lumină și cu zonele din cartierul Iosefin care suferă transformări de la noapte la zi. Aceste tururi se vor desfășura în mai multe limbi, alături de ghizii de la Timișoara Guided Tours.

Asociația Daisler lansează un apel nedit adresat operatorilor timișoreni de evenimente, menit să adauge experiențe culturale nocturne în intervalul 27 septembrie – 14 octombrie. Activități variate, de la cursuri de gătit la miezul nopții la teatru de păpuși pentru adulți, vor fi asistate de asociație pentru o implementare eficientă. Zece dintre aceste evenimente vor primi granturi de 1.000 de euro fiecare și asistență la implementare și comunicare.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Inaugurat în 2018 la Cluj-Napoca de Asociația Daisler, festivalul de instalații luminoase numit Lights On a devenit rapid popular printre iubitorii de artă vizuală inovatoare în spațiul public. Evenimentul aduce un suflu nou prin activări urbane neconvenționale și parteneriate intersectoriale captivante.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol