2 mai 2024, 7:00

Filmele armatei, digitalizate la Arhiva Națională de Filme

Arhivele Militare Naționale Române (AMNR) dețin o colecție vastă de filme produse de armată după Al Doilea Război Mondial. Pe majoritatea s-a așternut praful, până nu demult, în depozite, informează presamil.ro.

Un proiect început recent își propune să aducă la viață aceste producții.  La 22 octombrie, prima serie de role de film a fost transportată la Arhiva Națională de Filme (ANF) pentru digitalizare.

Armata a produs filme încă din timpul Primului Război Mondial. Majoritatea celor făcute până în anii ’40 s-au pierdut sau au fost distruse.

Filmele făcute după 1945 se află, însă, la AMNR. Ele au fost inventariate recent și șeful Arhivelor Militare, colonel Liviu Corciu, a căutat o modalitate de a le salva, având în vedere starea lor de degradare.

Oportunitatea s-a invit acum câțiva ani, când o firmă civilă a venit la AMNR pentru a solicita câteva cadre despre instrucția grănicerilor. Erau producătorii filmului Granița morții (2020).

”În contextul acesta am intrat într-o relație de colaborare cu Arhiva Națională de Filme. Oamenii de acolo au făcut o curățare a peliculei, o digitalizare la full HD, astfel încât să punem la dispoziția firmei cadrele solicitate. Când am văzut că se poate, am zis că merită să încercăm mai mult”, explică colonelul Corciu.

Astfel, Arhivele Militare au intrat în contact cu Direcția Informare și Relații Publice (DIRP) pentru a găsi o modalitate de valorificare a colecției.

Pe noi ne-a alarmat faptul că ANF, când a luat rolele și le-a făcut o expertiză, a spus că filmele sunt „într-un proces iremediabil de degradare” și că prezintă colonii de mucegaiuri și altele, explică șeful AMNR.

”Studioul Cinematografic al Armatei era solicitat să filmeze diferite activități cu parteneri și ne așteptăm să întâlnim multe imagini care nu au fost exploatate și valorificate vreodată. E important să facem lucrul acesta. Filmele au o valoare de patrimoniu”, spune locțiitorul șefului DIRP.

”Au și valoare istorică, adaugă colonelul Corciu. Pe unul dintre filme, de exemplu, este vizita președintelui Anwar el-Sadat, ultima sa vizită de stat. Un reper istoric.

Avem vizite de stat, filme documentare, filme de instrucție. Am găsit și filmări de la aplicații, cum ar fi aplicația din 1956 de la Cincu, memorabilă la vremea respectivă. Sunt chiar și aplicații ale Tratatului de la Varșovia”, explică șeful AMNR.

”Toate aceste filme pot constitui o bază de imagine relevantă pentru a fi exploatată și ne pot oferi o nouă viziune asupra evoluției armelor, specialităților militare, însă, totodată, vom găsi acolo și chipuri, personalități, oameni care au marcat diferite domenii”, completează colonelul Vasile.

Arhivele Militare au identificat peste 1.370 de filme care pot fi digitalizate. Datorită acestui proiect-pilot, ele pot fi readuse la viață. Despre multe dintre ele, nici măcar specialiștii nu știu ce conțin cu adevărat, pentru că nu au mai fost văzute demult.

Digitalizarea poate oferi prilejul pentru noi cercetări istorice. Filmele vechi ale armatei, disponibile publicului, pot trezi, însă, și interesul pasionaților de cinematografie.

Detalii despre întregul proces, AICI

Sursa foto: presamil.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol