3 mai 2024, 17:33

Financial Times: Atacurile cu drone ale Rusiei asupra Ucrainei zguduie România vecină. Vești de ultimă oră

Presa internațională este cu ochii pe România după controversa privind presupusa explozie a unor drone rusești pe teritoriul nostru. Financial Times punctează îngrijorările experților în securitate privind riscul escaladării.

”Atacurile cu drone ale Rusiei asupra Ucrainei zguduie România vecină”, titrează Financial Times.

Oficialii din domeniul Apărării sunt îngrijorați de atacurile de-a lungul Dunării, zonă care marchează granița cu NATO.

Dronele rusești care vizau silozurile de cereale ucrainene au zburat în mod repetat de-a lungul graniței românești de peste fluviul Dunărea în ultimele săptămâni și au sporit îngrijorările de securitate în statul membru NATO, în timp ce Kievul a afirmat că cel puțin o dronă s-a prăbușit pe teritoriul românesc, mai scrie Financial Times.

Dunărea are o lățime de câteva sute de metri chiar înainte de a ajunge la Marea Neagră. Aceasta este toată distanța care separă o lovitură asupra Ucrainei de o lovitură asupra întregii alianțe NATO, având în vedere clauza de apărare reciprocă, subliniază publicația.

Suntem foarte îngrijorați”, a declarat ministrul român al Apărării, pentru Financial Times.

Rusia continuă să creeze noi riscuri de erori de calcul și escaladare. Nicio țară care se învecinează cu Ucraina nu poate exclude în totalitate posibilitatea de a fi lovită din greșeală. Suntem pregătiți pentru orice situație neprevăzută„, declară Angel Tîlvăr.

Financial Times aminteşte şi de promisiunea lui Marcel Ciolacu să dubleze volumul de cereale care tranzitează România din Ucraina.

Publicaţia pune însă sub semnul întrebării promisiunea premierului. Motivul: infrastructura logistică veche nu ar face față, în condițiile în care recolta României va fi probabil mai mare ca cea de anul trecut, iar alți exportatori care folosesc portul Constanța, cum ar fi Ungaria și Serbia, ar putea de asemenea să producă recolte excepționale.

Financial Times mai scrie și că un sondaj recent a arătat că mai mult de jumătate dintre români au dat vina pe război pentru probleme precum creșterea prețurilor la alimente și combustibil.

Înrăutățirea economiei și creșterea taxelor par a fi de fapt principalele temeri ale românilor, și nu teama că Rusia ar putea lovi România, este concluzia articolului.

UPDATE

Rusia a atacat din nou portul Izmail, de la granița României. Potrivit primelor informaţii, un om a murit, iar infrastructura portului a fost grav afectată.

Atacurile nocturne au durat trei ore și au vizat districtul Izmail, a declarat Oleg Kiper, guvernatorul regional pe o rețea de socializare.

„Din păcate, o persoană a murit”, a spus Kiper, adăugând că este vorba despre un lucrător agricol care a fost grav rănit și a murit în spital. „În mai multe așezări au fost înregistrate distrugeri și incendii”, a adăugat el, spunând că infrastructura portuară și agricolă au fost avariate, inclusiv clădiri administrative.

Preşedintele României a declarat că România nu a fost atinsă de dronele ruseşti în timpul atacurilor asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Absolut nimic nu a căzut pe teritoriul ţării noastre, a precizat Klaus Iohannis.

Ucraina a continuat să susţină că, după atacul de la Ismail, bucăţi de dronă ar fi căzut în România deşi autorităţile de la Bucureşti au negat încă de ieri acest lucru.

Portul Izmail, care se învecinează cu România, membră a NATO, a devenit principala rută de export pentru produse ucrainene, după retragerea Rusiei dintr-un acord de cereale intermediat de ONU în iulie.

UPDATE

Martori români au filmat exploziile. Spun că ar fi fost lovit portul Chilia. Atacul a avut loc în jurul orei 3 noaptea, este fum la această oră si se vede de pe malul românesc al Dunării.

UPDATE

MApN comunică, miercuri după amiaza, că echipele sale au identificat aceste elemente marți seara. Anterior, informația a fost “dezmințită categoric” atât de armată cât și de președintele Iohannis.

MApN confirmă oficial că echipele sale au găsit “în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă”.

“Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora. Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării  investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale, emis miercuri, 6 septembrie, la ora 16.00.

Se mai precizează că ministrul Apărării Naționale, împreună cu șeful Statului Major al Apărării și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene au mers astăzi în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde “au discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă”. A informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.

UPDATE

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la două ore după ce ministrul Apărării a recunoscut că “bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul nostru”, în Delta Dunării:

“Am fost informat în timp real de minister și am solicitat o investigație de urgentă și profesionistă asupra originii componentelor, precum și asupra momentului și circumstanțelor în care au ajuns pe pământ românesc. Dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă a Rusiei, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și constituie o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO. 

Atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați în cadrul NATO, iar România beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din toată istoria noastră”.

În cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni, susținută alături de alți șefi de stat și de guvern, după summitul Inițiativa celor Trei Mări, președintele Iohannis a fost întrebat din nou despre incidentul cu drona rusească. Șeful statului spune că secretarul general al NATO și aliații au fost informați despre incident.

Toată comunicarea noastră a fost făcută în bună credință și în baza dovezilor pe care le avem. Nu putem să facem afirmații în baza unor supoziții. MApN m-a informat, de bună credință, că nu există astfel de piese și asta a fost făcut public. Între timp situația s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus efectuarea rapid de verificări profesioniste, după care vom face următorii pași. Între timp am informat aliații NATO. Ambasadorul nostru de la NATO a fost însărcinat să-l informeze pe secretarul general și apoi aliații, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineață. Aici ne găsim în momentul de față și în măsura în care cercetările aduc noi dovezi putem să facem următorii pași și să comunicăm, evident, tot ceea ce se găsește”, a declarat șeful statului.

UPDATE

NATO își exprimă ”solidaritatea puternică” cu România.

Autoritățile române au confirmat că resturi, posibil de la o dronă, au fost găsite pe teritoriul țării, în apropierea graniței cu Ucraina. Autoritățile române investighează incidentul. România i-a informat pe aliații NATO despre acest incident în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu România”, a declarat Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO.

Oficialul a mai precizat că, “începând de anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în contact strâns cu aliatul nostru, România”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol