26 aprilie 2024, 9:07

Fitoterapia acționează în timp. Cum trebuie urmate tratamentele și când se face pauză

Conform statisticilor, România este pe un nedorit loc trei în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice. Românii au crescut consumul de medicamente fără rețetă cu 50 de milioane de cutii în decurs de doar 5 ani și ocupă un loc fruntaș în topul consumatorilor de suplimente alimentare.

Pentru omul modern, suplimentele alimentare sunt necesare, dar ele nu trebui să înlocuiască o dietă echilibrată și variată.

Doctor în științe farmaceutice Anca Daniela Raiciu spune că pentru administrarea unui supliment alimentar care conține vitamine și minerale sau numai plante medicinale și aromatice nu este nevoie să ne consultăm de fiecare dată cu medicul specialist.

Când este nevoie de opinia specialistului pentru administrarea suplimentelor alimentare

“Dacă ești o persoană de vârstă a treia și ai alte tipuri de afecțiuni, atunci e nevoie de un sfat avizat, mai ales dacă ai și o medicație alopată. De ce este important sfatul specialistului? Pentru că sunt unele dintre substanțele active pe care noi le regăsim în suplimentele alimentare, care pot interacționa cu substanțele active din medicația alopată”, atrage atenția Anca Daniela Raiciu. Medicul a fost invitata emisiunii ”Serviciul de noapte cu Maria Țoghină” de la Radio România Actualități.

Diversitatea de plante medicinale a scăzut din cauza poluării

Încă din Antichitate, pe teritoriul României au crescut foarte multe tipuri de plante medicinale și aromatice care erau utilizate în tratarea diferitelor afecțiuni.

Din păcate, adaugă Anca Daniela Raiciu, această diversitate a scăzut din cauza poluării, a modificărilor climei.

“… încă din Antichitate se folosea păducelul, pe care îl folosim acum ca să ne reglăm tensiunea arterială. Se utiliza vița de vie din care acum care se extrag antioxidanți puternici…”, a precizat aceasta.

Fitoterapia acționează în timp

Doctor în științe farmaceutice, Anca Daniela Raiciu subliniază că, spre deosebire de medicina alopată, tratamentele fitoterapice trebuie urmate o perioadă mai mare de timp: trei luni de zile, cu pauză de 20 de zile și după aceea se reia tratamentul pentru alte trei luni de zile.

Aceste tratamente acționează într-un timp îndelungat, iar pacientul trebuie să aibă răbdarea necesară și să fie perseverent.

“Principiile active din plante sunt altfel realizate, în așa fel încât să acționeze în fiecare organ al corpului nostru. Pe de altă parte, fiecare persoană are un un alt tip de afecțiune. Nimeni, de fapt, nu este perfect sănătos. Sănătatea este o stare aparentă și atunci, dacă vrem să ne ameliorăm anumite afecțiuni, atunci trebuie să încercăm să combinăm și plantele medicinale și aromatice. Fitoterapia este o știință complexă pentru că o plantă are o multitudine de principii active, iar determinările se realizează extrem de de complicat“.

Sfaturi pentru cele mai întâlnite afecțiuni

“Pentru scăderea colesterolului există prazul, care conține mai multe principii active și există și topinamburul, o specie aparte de nap care conține inulină. Combinația dintre praz și topinambur într-un comprimat sau într-o capsulă. Inulina ajută la reducerea colesterolului. Sigur că există o schemă fitoterapeutică care poate fi recomandată în funcție și de nivelul colesterolului.

Pentru reglarea tensiunii arteriale este utilizat păducelul, care este foarte utilizat în acest tip de afecțiuni.

Foarte multă lume în România are o problemă cu diabetul neinsulino-dependent. Există scheme fitoterapeutice care cuprind atât castravetele amar, dar și, de exemplu, dudul negru și tecile de fasole, există un produs care conține aceste componente.

Dacă discutăm de îmbunătățirea memoriei, putem folosi partea de gemoterapie, sunt foarte bune extractele glicerino-hidroalcoolice din mlădiță de rozmarin.

Dacă ne referim la afecțiuni ginecologice, tot gemoterapie, există o combinație între mure-zmeur-coacăz negru.
În cazul afecțiunilor respiratorii sau virozelor ușoare, bradul alb sau pătlagina, pe care o putem folosi dacă, de exemplu, avem o tuse supărătoare, care a rămas ca simptom de la o viroză.”

Din ce în ce mai puțini tineri se apropie de cercetare

Dr. în științe farmaceutice Anca Daniela Raiciu spune că, din păcate, în acest domeniu al fitoterapiei este din ce în ce mai greu să continui munca de cercetare și din cauza faptului că sunt din ce în ce mai puțini tineri care se apropie de cercetare pentru că își doresc în primul rând partea financiară și abia apoi acordă atenție pasiunilor și voluntariatului.

Dacă vrei să afli care sunt cele mai puternice plante medicinale și ești curios să descoperi mai multe despre lumea fascinantă a plantelor medicinale și aromatice, urmarește aici emisiunea Serviciul de noapte:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol