20 mai 2024, 0:32

Fumatul este responsabil de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar

Fumatul este responsabil de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar – la nivel mondial fiind diagnosticate aproximativ 2 milioane de cazuri noi pe zi, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
România înregistrează a doua cea mai mare mortalitate prematură prin cancer din Europa, după Ungaria – anunţă Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Principalele cauze identificate sunt legate de lipsa prevenţiei, de programele de screening – aflate în fază incipientă şi de rata redusă de depistare precoce, relatează Radio România Actualități.
Proiectele de diagnostic precoce și screening oncologic sunt în pregătire și se dorește ca în programele de prevenție să intre toți fumătorii, indiferent de vârstă, cu o testare din doi în doi ani, spun reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică.
Medicul de familie este cel care direcționează pacientul atunci când acesta are câteva din simptomele specifice bolii.
Tusea seacă, prelungită și inexplicabilă, urmată de sângerări, scăderea în greutate, oboseala, scăderea poftei de mâncare, infecții multe și repetate care nu cedează, un guturai care se transformă într-o răceală care nu mai trece, ar trebui să ne trimită rapid la doctor.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol