24 aprilie 2024, 4:13

Furnizorii de energie electrică pot cere clienților o taxă de reziliere a contractului

Clienților persoane fizice sau juridice li se poate impune de-acum plata unei taxe de reziliere atunci când renunță în avans la contractele de energie electrică încheiate pe o durată determinată și cu prețuri fixe.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului 143/2021, s-a modificat Legea energiei electrice și a gazelor naturale (123/2012). La articolul 62 din lege, acolo unde este vorba de drepturile clientului final de energie electrică, s-a introdus posibilitatea furnizorilor de a impune clienților finali acest comision de încetare a contractului.

Taxa de reziliere poate avea două forme:

  1. comisionul de încetare a contractului, care poate fi impus oricărui client final de energie electrică, indiferent că este firmă sau persoană fizică;
  2. comisionul de schimbare a furnizorului de energie electrică, ce include și comisionul de încetare, care poate fi impus numai întreprinderilor medii și mari.

 

Comisionul de încetare trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi aplicat de furnizorii de energie electrică:

  • să fie comunicat clar clientului înainte de încheierea contractului;
  • să fie prevăzut în contractul de furnizare semnat de client;
  • să fie proporțional și să nu depășească suma pierderilor economice directe cauzate de client furnizorului prin rezilierea contractului.

 

Este vorba despre o posibilitate, nu de o obligație. Legislația permite aplicarea acestei așa-zise taxe de reziliere, dar furnizorii pot decide să nu o ceară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol