29 martie 2024, 3:55

Gala Premiilor UCIN. Care sunt nominalizările pentru cele mai bune filme românești

S-au anunțat nominalizările pentru cea de a 47-a ediție a Galei Premiilor UCIN. Filme precum „Pororoca”, regia Constantin Popescu, „Moromeţii 2”, regia Stere Gulea, şi „Touch me not”, regia Adina Pintilie își dispută întâietatea pentru Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor.

Evenimentul va avea loc pe 27 mai la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti şi va reuni peste 500 de invitaţi – personalităţi, vedete şi oameni de cultură, de cinema şi de televiziune, potrivit Agerpres.ro.

„Să spun că este o sărbătoare a filmului românesc? Poate este mult sau poate este puţin. Cu siguranţă aceste premii au o tradiţie şi o istorie de zeci de ani. Aceste premii au fost date sau primite de Iliu, de Gopo, de Mureşan, de Drăgan, de Bostan, de Mihu, de Marcus, de Urşianu, de Daneliuc, de Piţa, de Gulea, de Veroiu, de Tatos, de Mărgineanu, de Puiu, de Mungiu, de Netzer… generaţie după generaţie! Iată de ce Premiile UCIN nu reprezintă doar o sărbătoare ci şi un ritual pe care îl pregătim în fiecare an! 

Un juriu competent va aprecia creaţiile anului trecut. Sunt numeroase filme bune, premiate în mari festivaluri internaţionale. Sarcina juriului va fi pe cât de onorantă pe atât de grea. Le mulţumesc! Premiile UCIN înseamnă şi un spectacol, pentru că un asemenea eveniment trebuie privit şi de pe scenă dar şi din sală în ţinută de gală! Pentru toate pregătirile mulţumesc Izabelei Rudolf şi echipei Revolver. Evenimentul va fi înregistrat de TVR. Mulţumiri din partea tuturor cineaştilor. Premiile UCIN nu înseamnă doar învingătorii care primesc trofee. Înseamnă mult mai mult : este ocazia prin care breasla cineaştilor este solidară şi se respectă!”, a declarat Laurenţiu Damian, Preşedinte UCIN, potrivit ucin.ro

Iată care sunt nominalizările la principalele caterogorii!

Premiul Special al Juriului – în competiţie au intrat „Touch me not”, regia Adina Pintilie, „Charleston”, regia Andrei Creţulescu, şi „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude.

Premiul pentru regie – Stere Gulea pentru filmul „Moromeţii 2”, Anca Damian pentru filmul „Moon Hotel Kabul” şi Constantin Popescu pentru filmul „Pororoca”.

Interpretare feminină – câştigătorul la categoria pentru va fi ales dintre Silvana Mihai pentru rolul din filmul „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”, Cosmina Stratan pentru rolul Irina din filmul „Dragoste1. Câine”, şi Iulia Lumînare pentru rolul Cristina din filmul Pororoca, iar pentru interpretare masculină în cursă au intrat Horaţiu Mălăele pentru rolul Ilie Moromete din filmul „Moromeţii 2”, Bogdan Dumitrache pentru rolul Tudor din filmul „Pororoca”, şi Valeriu Andriuţă pentru rolul Simion din filmul „Dragoste1. Câine”.

Cel mai bun scenariu – distincţia va fi disputată de Ioana Uricaru şi Tatiana Ionaşcu pentru scenariul filmului „Lemonade”, Paul Negoescu pentru scenariul filmului „Povestea unui pierde-vară”, şi Anca Damian şi Lia Bugnar pentru scenariul filmului „Moon Hotel Kabul”.

Premiu pentru decor – au fost nominalizaţi Cristian Niculescu pentru filmul „Moromeţii 2”, Adrian Cristea pentru filmul „Touch me not”, Iuliana Vîlsan pentru filmul „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”, în timp ce Premiul pentru montaj va fi disputat de Cătălin Cristuţiu pentru filmul „Îmi este indiferent dacă in istorie vom intra ca barbari”, Mircea Oltean pentru filmul „Lemonade” şi Dana Bunescu şi Alexandra Gulea pentru filmul „Moromeţii 2”.

Premiul muzică originală – Adrian Enescu a primit nominalizări pentru filmul „Moromeţii 2”, Massimiliano Nardulli pentru filmul „Charleston”, şi Hristo Namilev pentru filmul „Povestea unui pierde-vară”, iar la categoria Premiu pentru coloană sonoră intră în concurs Mihai Bogos şi Vincent Arnardi pentru filmul „Pororoca”, Sebastian Zsemlye pentru filmul „În pronunţare”, şi Dominik Dolejsi pentru filmul „Touch me not”.

Premiul pentru film de animaţie  – au intrat în cursă Anca Damian pentru filmul „Telefonul”, Elena Ciolacu pentru filmul „Micul erou” şi Laura Pop pentru filmul „Monstrul”.

Film de televiziune – distincția va fi disputată de Ana Preda pentru filmul „Pe cale – un film despre voinţă şi schimbare”, Răzvan Butaru pentru filmul „Locul din care toţi vor să plece”, şi Dominic Dembinski pentru filmul „Apostolul Bologa”.

Juriul ediţiei din acest an a Galei UCIN îi va avea în componenţă pe Cristi Puiu, regizor, preşedintele juriului, Manuela Cernat, critic şi istoric de film, Aura Corbeanu, expert cultural, Dan Dediu, compozitor, Iosif Demian, regizor, Dana Duma, critic de film, Radu Igazsag, regizor film animaţie, Melania Oproiu, monteur film, Adrian Silişteanu, regizor, scenarist, producător, Tora Vasilescu, actriţă, şi Varujan Vosganian, scriitor.

Asociaţia Cineaştilor din România a luat naştere în anul 1963, la iniţiativa unor cineaşti legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu şi Mircea Drăgan. În 1990, asociaţia a devenit Uniunea Cineaştilor din România, iar din 1972 Uniunea a început să decerneze anual premii, în cadrul Galelor UCIN, recompensând performanţele cinematografice din anul anterior.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol