6 iulie 2022, 20:31

O veste proastă (la care trebuia să ne așteptăm). Gaură GIGANTICĂ în stratul de ozon

O nouă gaură în stratul de ozon, o subțiere a stratului de atmosferă care protejează Pământul de radiațiile solare, a fost descoperită deasupra regiunilor tropicale, atingând o dimensiune de șapte ori mai mare decât cea deja cunoscută de deasupra Polului Sud.

Descris în revista American Institute of Physics Advances, acest rezultat îngrijorător reiese dintr-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Waterloo, în Ontario, Canada, scrie IlFattoQuotidiano.

Motiv de îngrijorare

Pentru a fi clasificată ca atare, o „gaură” în stratul de ozon este definită ca o zonă în care pierderea de ozon este cu 25% mai mare decât în regiunile considerate stabile.

Echipa, condusă de Dr Qing-Bin Lu, a identificat o zonă în care stratul de ozon este cu 80% mai subțire decât valorile standard. Prin extensie, comentează experții, această gaură este de aproximativ șapte ori mai mare decât în Antarctica și nu pare să varieze semnificativ pe parcursul anului.

‘Tropicele'” relatează Lu, „reprezintă jumătate din suprafața planetei și găzduiesc aproximativ jumătate din populația lumii. Prezența acestei singularități este un motiv de îngrijorare la nivel mondial”.

Acest rezultat este deosebit de alarmant, deoarece ozonul, un compus chimic cunoscut și sub numele de O3, protejează suprafața Pământului de radiațiile solare ultraviolete (UV). Fără acest tip de ecranare, undele electromagnetice de la soare pot provoca riscuri grave pentru sănătate, de exemplu, prin creșterea riscului de apariție a tumorilor cutanate sau a cataractei, slăbind în același timp sistemul imunitar uman. Expunerea la radiațiile ultraviolete poate fi, de asemenea, dăunătoare pentru ecosisteme, atât terestre, cât și acvatice.

Istoria unor descoperiri pe aceeași temă

La mijlocul anilor 1970, s-a emis ipoteza că prezența substanțelor chimice industriale, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC), ar putea cauza reducerea stratului de ozon din atmosferă.

În 1985, o „gaură” de dimensiuni semnificative a fost detectată în regiunea Polului Sud. Oamenii de știință subliniază că interzicerea poluanților a contribuit la încetinirea extinderii reducerii, dar prezența O3 a continuat să scadă.

„Nu am mai observat niciodată această singularitate până acum”, comentează Lu, „datele preliminare sugerează că mai multe populații tropicale riscă deja să se confrunte cu consecințe negative din cauza radiațiilor care ating niveluri mai mari decât cele așteptate. Potrivit autorilor, găurile de ozon tropicale ar putea juca un rol important în răcirea și reglarea temperaturilor stratosferice. Această descoperire, subliniază cercetătorii, s-ar putea dovedi, de asemenea, crucială pentru o mai bună înțelegere a schimbărilor climatice globale”.

„Lucrarea noastră”, concluzionează Lu, „evidențiază necesitatea de a efectua investigații suplimentare cu privire la epuizarea stratului de ozon, la modificările radiațiilor UV, la riscurile sporite pentru sănătate și la efectele negative pe care acestea le pot avea asupra ecosistemelor din regiunile tropicale”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol