8 iunie 2022, 21:39

Lege nouă: regularizarea la gaze și curent, cel puțin la trei luni

Legea furnizării de gaze naturale și energie electrică (123/2012) a fost modificată recent prin OUG pentru a introduce obligația furnizorilor de a emite facturi de regularizare cel puțin o dată la trei luni, dacă nu chiar mai des.

„În cazul clientului final casnic, furnizorul este obligat să emită facturi de regularizare a consumului la un interval de maximum 3 luni, în baza datelor de consum comunicate de către operatorul de distribuție”, scrie în ordonanță.

Cu privire la gazele naturale se prevede:

„În cazul clientului final casnic pentru care intervalul de citire a indexului echipamentului de măsurare este mai mare decât perioada de facturare, furnizorul are obligația să emită facturi de regularizare a consumului, pe baza citirilor echipamentului de măsurare, la un interval de timp de maximum 3 luni.”

Furnizorii pot opta și pentru regularizări din două în două luni sau chiar lunare. În prezent, practica de pe piață diferă de la furnizor la furnizor.

OUG 143/2021 mai conține două noutăți:

  • furnizorii trebuie să ofere clienților finali (persoane fizice sau juridice) opțiunea de a primi sau a accesa online facturile, informațiile despre facturare, precum și modalități flexibile de a face plata facturilor;
  • clienții finali trebuie să primească gratuit facturile și informațiile de facturare.

 

Furnizorii care vor ignora noua regulă vor risca amendarea cu sume cuprinse între 20.000 și 400.000 de lei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol