28 aprilie 2024, 15:23

Germania a identificat explozibili în mostre prelevate de pe un iaht suspectat că a fost implicat în exploziile de la Nord Stream

Anchetatorii care cercetează exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 au găsit urme de explozibili pe un iaht cu vele suspect, a dezvăluit o scrisoare care informează Consiliul de Securitate al ONU cu privire la investigație, pusă la dispoziția dpa.

Germania, Suedia și Danemarca confirmă oficial ipoteza că explozia conductelor Nord Stream a fost provocată de scafandri necunoscuți care s-au deplasat în zonă cu un iaht închiriat și au plasat explozibili.

Într-o scrisoare comună adresată Consiliului de Securitate al ONU, cele trei țări, care desfășoară investigații separate, au trimis informații noi care arată că Germania a identificat ceea ce par a fi explozibili în mostrele prelevate de pe un iaht suspectat că “ar fi putut fi folosit”În scrisoare se mai arată că închirierea navei a fost făcută în așa fel încât “să ascundă identitatea adevăratului utilizator, iar, conform evaluărilor experților, este posibil ca scafandrii instruiți să fi atașat explozibili în punctele în care au avut loc daunele la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care sunt așezate pe fundul mării la o adâncime de aproximativ 70-80 de metri”. 

Scrisoarea a fost trimisă înainte de reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de marți, care a fost convocat de Rusia. În urma exploziilor din septembrie, Moscova a dat vina pe SUA și partenerii săi, însă guvernele occidentale au negat orice implicare. În martie, Rusia nu a reușit să convingă Consiliul de Securitate al ONU să îi permită să deschidă o anchetă independentă.

În Germania, anchetatorii s-au concentrat asupra unui iaht cu vele închiriat. Potrivit presei germane, iahtul a părăsit orașul-port Rostock, din nord-est, și ar fi fost închiriat de o companie cu sediul în Polonia, care se pare că aparținea a doi ucraineni.
“Niciuna dintre investigațiile celor trei țări nu a fost încheiată și, în acest moment, încă nu se poate spune când vor fi încheiate. Natura actelor de sabotaj este fără precedent, iar investigațiile sunt complexe”, se arată în scrisoarea care include o actualizare a fiecăreia dintre anchetele desfășurate de Germania, Suedia și Danemarca.

Sursa foto: Danish Defence Command/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol