26 aprilie 2024, 8:49

Germania face deja economie și naționalizează o jumătate din gigantul energetic Uniper

Germania face deja economie în mai multe oraşe din ţară. Iluminatul public s-a redus, populaţia face duşuri mai puţine şi mai scurte, dar experţii spun că nu-i de ajuns şi că vor fi necesare măsuri suplimentare. Cancelarul german Olaf Scholz își întrerupe vacanța de vară pentru a salva Uniper. Se pregătește un nou pachet de salvare pentru cel mai mare importator german de gaze.

Scholz a precizat că statul nu va putea opri efectele renunţării la gazul rusesc de care Germania este dependentă în proporţie de 35 la sută.

Cea mai mare companie germană de energie, deținută în mare parte de compania finlandeză Fortum, se află în prezent sub o presiune enormă, deoarece Rusia a restricționat aprovizionarea cu gaze către Germania și Europa de Vest, iar prețurile pieței gazelor au crescut enorm.

Sufocată de preţul combustibilului, Uniper a cerut ajutorul statului german încă de acum două săptămâni. Cancelarul Scholz se angajase personal să împiedice falimentul companiei de care depind sute de furnizori de energie din Germania.

În timpul negocierilor, statul a promis că va introduce un mecanism care să permită transferul prețurilor către clienți din toamnă. Asta înseamnă că facturile la gazele consumatorilor germani ar putea să crească foarte mult.

Nimeni nu e singur şi vom depăşi împreună aceste vremuri grele. Trebuie să fim uniţi. E crucial. Nimeni nu e lăsat singur în faţa acestor probleme. Nici un singur cetăţean şi nicio companie din această ţară”, a declarat Scholz.

Guvernul federal pregătește posibilitatea ca Uniper să transfere costurile clienților săi – cum ar fi utilitățile municipale sau marile întreprinderi industriale – în ciuda contractelor existente.

Pachetul de salvare va fi prezentat la scurt timp după negocieri dificile între guvernele de la Berlin și Helsinki. Rămân de clarificat doar ultimele detalii, relatează BILD .

Compania de gaze utilizează rezervele de lichiditate rămase și beneficiază de un împrumut de mai multe miliarde de dolari de la banca de dezvoltare de stat KfW.

Cota guvernului federal în companie poate ajunge până la 30 la sută. În plus, ar trebui sprijinită finanțarea Uniper. Linia de credit a Băncii de Dezvoltare a Statului ar trebui majorată la aproximativ opt miliarde de euro.

Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck, a promis, joi, 21 iulie, sprijin rapid pentru cel mai mare importator de gaze din Germania. El a subliniat, de asemenea, necesitatea creării unui echilibru social pentru clienții finali care sunt copleșiți de prețurile mari. El a anunțat că dacă prețurile vor crește, va exista o ușurare pentru consumatori.

Dar Germania face deja economie. Nopțile de vară din bogatul oraș bavarez Augsburg sunt anul acesta liniștite și întunecoase.

Fațadele clădirilor istorice nu mai sunt luminate ca altădată, iluminatul stradal a fost diminuat și mai toate fântânile arteziene sunt oprite.

Augsburg este printre orașele germane care au început să facă economie încă de la începutul războiului din Ucraina.

Cam jumătate dintre gospodăriile germane sunt încălzite cu gaze rusești și cam 13 la sută cu electricitate produsă cu ajutorul combustibililor fosili.

După ulei, făină sau hârtie igienică, Germania începe să cumpere mai multe bunuri. Teama de întreruperi în aprovizionarea cu gaze din Rusia provoacă panică în rândul locuitorilor Germaniei.

Nimeni nu vrea să stea într-un apartament rece și neîncălzit iarna. De aceea, din ce în ce mai mulți oameni din Germania caută surse alternative de căldură în cazul unei crize de gaze. În ultimele săptămâni, cererea pentru diferite tipuri de dispozitive de încălzire a crescut semnificativ.

Încălzirea cu aparate electrice ar trebui să fie într-adevăr doar o soluție de urgență. Este convenabil, dar, după cum subliniază experții, este foarte, foarte scump. Acest tip de încălzire are sens doar dacă gazul este oprit complet și „încălzirea de urgență trebuie pornită”, subliniază expertul în energie Reinhard Loch de la Centrul de consiliere pentru consumatori din Renania de Nord-Westfalia.

„Dar nu este o soluție pe termen lung”, notează el. Încălzirea electrică este în prezent de trei ori mai scumpă decât încălzirea pe gaz. Și nu există niciun indiciu că acest lucru se va schimba.

La nivelul Uniunii Europene, statele membre trebuie să-și diminueze consumul cu o medie de 15 la sută. Pentru Germania e nevoie de o reducere de 30 de procente.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol