1 mai 2024, 8:47

„Germania nu mai este o locomotivă de creștere, ci o frână”

În Germania, ajutoarele de miliarde de euro acordate în urma crizei energetice au contribuit la un deficit bugetar de 2,1%, iar o serie de experți avertizează că situația economică va rămâne complicată în perioada următoare.

Oficiul Federal de Statistică transmite că Produsul Intern Brut al Germaniei a stagnat în al doilea trimestru față de trimestrul precedent.

Prin urmare, mult așteptatul reviriment întârzie, după ce, în iarnă, economia germană s-a contractat timp de două trimestre la rând, intrând în recesiune tehnică, relatează corespondentul în Germania al Radio România Actualități, Vlad Drăghicescu.

În plus, perspectivele pentru lunile următoare s-au înrăutățit, astfel că în al treilea trimestru al anului acestuia, producția economică va rămâne în mare parte neschimbată, scrie și Bundesbank, Banca Federală, în raportul ei lunar.

Potrivit directorului Camerei de Industrie și Comerț, Peter Adrian, Germania nu mai este o locomotivă de creștere, ci o frână, iar aceasta tocmai din postura de cea mai mare economie europeană.

Veronika Grimm, membră a Consiliului Înțelepților Economiei Germane, for care consiliază guvernul de la Berlin, afirmă că Republica Federală a făcut față cu bine crizelor permanente din ultimii ani, statul alocând miliarde de euro pentru amortizarea efectelor negative ale crizei energetice asupra companiilor și cetățenilor.

Însă aceste măsuri au creat un minus de 42 de miliarde de euro la buget, echivalent cu aproximativ 2,1% din PIB.

În plus, dependența de China în materie de comerț și materii prime, restructurarea aprovizionării cu energie și deficitul de lucrători calificați amenință și ele situația economică a țării, avertizează Grimm.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol