10 decembrie 2023, 19:43

Ghid cu sfaturi practice pentru cei care au pe cineva apropiat bolnav de cancer

Cele mai recente rapoarte arată că peste 4 milioane de români au în familie pe cineva care a fost diagnosticat cu cancer. Incidența cazurilor de îmbolnăvire este în creștere atât din cauza lipsei unor măsuri structurale de prevenție, cât și din cauza accesului greu la tratament, întârzierii acestuia sau a infrastructurii medicale limitate din multe zone ale țării (zone rurale, de exemplu).

Cifrele înregistrate la nivel european ne plasează între țările cu cea mai mare rată a mortalității evitabile, iar rata mortalității din cauze tratabile, care include și decesele cauzate de cancerul mamar și cel de prostată, este de două ori mai mare la noi în țară decât media UE.

Plan B

În acest context, românii aleg, din ce în ce mai mult în ultimii ani, să aibă și un plan financiar de rezervă, plan oferit de o asigurare oncologică. Concret, în caz de diagnosticare cu cancer primesc o sumă de bani pe care o pot folosi pentru ce au nevoie, plus acces la tratament gratuit în clinici private, așa cum este cazul asigurării Optimist, lansată de Aegon România în parteneriat cu clinicile private de radioterapie Amethyst.

În urmă cu 4 ani am luat decizia să lansăm o asigurare oncologică tocmai pornind de la nevoile pe care le vedem în jurul nostru – am vrut ca oamenii să aibă la dispoziție opțiuni – să aibă acces rapid la bani pentru tratament, transport sau orice cheltuială care știm că vine odată cu diagnosticul.

În acești ultimi ani am vorbit cu clienții noștri și am aflat că au luat decizia de cumpăra o asigurare oncologică pentru a-și oferi lor un plan de rezervă, îngrijorați fiind că în familie sau între prieteni erau multe cazuri de boală. Așadar, clienții noștri sunt, de cele mai multe ori, aparținătorii unor bolnavi de cancer, oamenii care îi susțin și îi ajută pe aceștia să treacă cu bine prin boală. De aici și ideea unui Ghid Pentru Aparținătorii Bolnavilor de Cancer – pentru că ne-am dorit să le venim în ajutor și am considerat că putem face mai mult decât să le oferim un produs de protecție. Am vrut să le fim alături ajutându-i cu sfaturi practice despre cum să navigheze pe termen lung într-un sistem complex, astfel încât nevoile lor și ale celor apropiați să fie mai ușor satisfăcute. De altfel, Ghidul nostru este accesibil gratuit tuturor celor care au nevoie de el, a declarat Sînziana Maioreanu, CEO al Aegon România.

Povești cutremurătoare

În Ghidul pentru Aparținătorii Bolnavilor de Cancer, realizat împreună cu specialiștii clinicilor de radioterapie Amethyst, care poate fi consultat și descărcat gratuit aici, sunt incluse poveștile unor învingătoare în lupta cu boala, sfaturi de psihologie pentru cei bolnavi și aparținători, informații de nutriție și sfaturi de alimentație venite de la medici specialiști.

Cel mai util lucru pe care îl poate face aparținătorul unei persoane bolnave este, pur și simplu, să îi fie alături. Medicul este cel care trebuie să ofere informațiile despre tratamentul oncologic, dieteticianul clinician trebuie să ofere informațiile despre nutriția oncologică și tu, ca prieten sau membru al familiei, oferă sprijinul tău și astfel, în echipă, pacientul va avea parte de cel mai bun rezultat posibil. Nu adăuga frică, rușine și presiune inutilă pe persoana bolnavă cu restricții alimentare citite pe rețelele de socializare”, recomandă Dr. Irina Mateieș, medic primar de medicină de familie și dietetician – nutriționist specializat în nutriție oncologică, care a contribuit la realizarea acestui ghid.

 

Ghidul este de găsit și mai jos

ghid-apartinatori-bolnavi-cancer

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol