26 aprilie 2024, 23:44

GRECIA. O româncă testată negativ la granița elenă are COVID-19

În Grecia au intrat în vigoare noile măsuri de precauție sanitară la miezul nopţii de marți spre miercuri, şi cine a ajuns miercuri la prima oră în vama Kulata-Promachonas fără testul COVID-19, nu a fost lăsat să treacă graniţa.

Autoritățile elene sunt în alertă permanent, din cauza înregistrării unor noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, majoritatea de import. Testările de la frontiera terestră bulgaro-greacă aduc și surprize, și tocmai în rândul cetățenilor români care încearcă să ajungă în Grecia.

Români, testați pozitiv la frontieră

Site-ul keeptalkinggreece.com evocă două situații în care sunt implicați cetățeni români. Un turist din România a fost testat pozitiv la punctul de frontieră Kulata-Promachonas. Acesta, împreună cu soția sa, se află pe insula Corfu și urmează să fie transferat la un hotel special pentru carantină. Numărul total de noi infectări în Corfu este de 7, potrivit sursei citate.

Straniu este cazul unei românce de 60 de ani care și ea a fost testată pozitiv. Ea se află în vizită la fiica sa, care lucrează în Nafplio. Primul test efectuat la Kulata-Promachonas a fost negativ, dar femeia a acuzat simptome de COVID-19 ulterior, când deja se afla în Peloponez, scrie sursa citată.

Anchetă la laborator

Femeia, în vârstă de 60 de ani, s-a plâns de dureri de burtă care nu îi treceau cu nimic. Medicii din localitatea în care locuiește fiica ei, pe care o vizita, i-au făcut testul Covid care a ieșit pozitiv.

Autoritățile elene au anunțat că au deschis o anchetă la laboratorul care a prelucrat proba prelevată la frontieră.

Alarmat de numărul din ce în ce mai mare de infectari, așa numitele cazuri din import, guvernul de la Atena s-a reunit miercuri de urgență pentru a lua în calcul noi măsuri și restricții.

Ce recomandă epidemiologii

Epidemiologii greci recomandă folosirea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice (în interior), inclusiv în mijloacele de transport.

Dacă purtarea măștii devine obligatorie, înseamnă că pentru nepurtarea ei se vor plăti amenzi. Alte recomandări ale epidemiologilor sunt în sensul intensificării izolării în zonele în care apar focare de coronavirus și impunerea de restricții la evenimente sociale precum nunți și botezuri, mai scrie keeptalkinggreece.com.

Motive de îngrijorare

Două motive de îngrijorare pentru specialiști: urmele de coronavirus depistate în apele reziduale în regiunea Salonic și numărul  de infectări în creștere constantă în regiunile Attica și Salonic, ca și de spitalizări.

Epidemiologii se tem că situația se agravează și ajunge la nivelul din martie, iar reluarea activității în domeniul turistic este principala sursă de infectare.

Sezonierii și grecii amatori de cumpărături ieftine, vizați de interdicții

Potrivit epidemiologului Marios Lazanas, care este și reprezentant al Ministerului Sănătății, există o problemă inclusiv cu grecii care călătoresc în Macedonia de Nord și Bulgaria pentru a face cumpărături ieftine.

”Guvernul trebuie să limiteze sau chiar interzică astfel de călătorii”, a subliniat acesta, adăugând că astfel de măsuri ar trebui luate și în privința muncitorilor sezonieri, în special din Albania, care vin în Grecia la cules de fructe.

UPDATE

MAE vine cu informații de ultimă oră despre românii depistați cu coronavirus în Grecia. Oficialii vin cu precizări despre starea acestora de sănătate, dar și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească turiștii români pentru a putea face vacanțe în Grecia.

Cu privire la situația cetățeanului roman aflat în Salonic și care fusese confirmat cu COVID-19, MAE precizează că acesta a fost supus unui nou test, rezultatul retestării fiind pozitiv. Astfel, persoana în cauză va rămâne în carantină pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea, un alt cetățean român care locuia cu persoana în cauză a fost testat la rândul său și confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 acesta fiind plasat, de asemenea, în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Totodată, în cursul zilei de ieri, 15 iulie a.c., Ambasada României la Atena a fost notificată de către autoritățile elene cu privire la un cetățean român aflat în Insula Corfu și care a fost confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 în urma testului efectuat la intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost transferat în unitatea hotelieră în care își va efectua carantina împreună cu un membru al familiei, tot cetățean român.

De asemenea, misiunea diplomatică s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în presa elenă cu privire la situația unui cetățean român aflat în localitatea Nafplio care, în urma unor simptome asimilate infectării cu COVID-19, a solicitat asistență medicală de specialitate. Potrivit informațiilor obținute de ambasadă, cetățeanul român se află în curs de investigații și primește asistența medicală specifică într-o unitate medicală din Atena. Ambasada României la Atena este în contact cu respectiva unitate medicală.

Cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, MAE reamintește că, începând cu data de 15 iulie, ora 00.01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetățenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas și testul molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirii unor noi aglomerații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol