6 septembrie 2023, 6:02

Grevă la Hollywood. Actorii din „Oppenheimer” au plecat chiar de la premieră

Actorii din distribuţia mult aşteptatului film „Oppenheimer”, în regia lui Christopher Nolan, au părăsit premiera peliculei, în timpul desfăşurării evenimentului, în semn de solidaritate cu greva care tocmai fusese anunţată oficial de către sindicatul actorilor de la Hollywood.

Christopher Nolan a confirmat plecarea lor înainte de începerea proiecţiei de la Leicester Square din Londra, potrivit publicaţiei de specialitate Variety.

Actorii din distribuţia filmului, printre care Cillian Murphy, în rolul fizicianului americanul J. Robert Oppenheimer care a supervizat crearea bombei atomice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în cadrul Proiectului Manhattan, dar şi Matt Damon, Emily Blunt şi Florence Pugh, plănuiseră să plece de la premieră în cazul în care sindicatul actorilor, SAG-AFTRA, declanşa greva.

„Am vorbit despre asta”, a declarat Damon pentru Variety pe covorul negru. „Dacă este anunţată acum, toată lumea va pleca, evident, în semn de solidaritate”, a spus actorul.

Consiliul naţional de administraţie al SAG-AFTRA a votat joi în unanimitate aprobarea grevei pentru cei 160.000 de actori membri ai sindicatului. Măsura a lărgit sfera de acţiune a tulburărilor legate de condiţiile de muncă într-o industrie a divertismentului care se confruntă deja cu numeroase dificultăţi şi cu o grevă în curs a scenariştilor.

Votul a venit după eşecul negocierilor dintre marile studiouri americane de film şi puternicul sindicat al actorilor, care a denunţat propuneri salariale „insultătoare”.

Actorii s-au alăturat astfel scenariştilor, care au încetat activitatea de la începutul lunii mai. Această mişcare socială dublă reprezintă o premieră la Hollywood după anul 1960.

Reprezentanţii celor două meserii vor garanţii în ceea ce priveşte utilizarea inteligenţei artificiale, astfel încât AI să nu poată genera scenarii sau să le cloneze vocea şi imaginea.

„Oppenheimer” va avea premiera în România în acest weekend.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol