2 mai 2024, 20:08

Greva profesorilor SE SUSPENDĂ. Ce vrea să spună asta

Greva angajaților din Învățământ se suspendă, potrivit unui comunicat comun al sindicatelor din Educație. Nota bene: sindicatele au anunțat suspendarea, nu încheierea grevei.

Luni, 12 iunie, este a 13-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai. „În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, se arată în informare. Ieri dimineață, sindicatele profesorilor au discutat cu premierul Ciucă, iar liderii sindicali au transmis că vor da răspunsul cadrelor didactice luni dimineață.

Condiția este adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024, conform comunicatului.

Anunţul a fost făcut de liderii organizaţiilor sindicale FSLI şi Spiru Haret, după consultarea colegilor din teritoriu. Unele surse spun că nu toți membrii de sindicat au fost consultați și mulți nu vor suspendarea grevei.

Decizia este condiţionată, însă, de introducerea în ordonanţa de urgenţă care va fi aprobată azi de Guvern, a prevederii că salariul profesorului debutant va fi la nivelul celui mediu brut pe economie, iar de la 1 ianuarie, anul viitor, majorarea salarială va fi de 50% din creşterea prevăzută de noua lege a salarizării.

Sindicaliştii au precizat, însă, că dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă privind salariile din învăţământ, greva va fi reluată.

Premierul Nicolae Ciucă voia încheiat acest conflict de muncă astfel încât profesorii și elevii să revină în școli, să fie încheiate mediile, iar examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat să poată fi date în termenele prevăzute.

Premierul Nicolae Ciucă spunea că nu vrea să dea vina pe o anumită moștenire, dar toată această situație a fost creată în ani de zile, toate aceste probleme care astăzi vor găsi o rezolvare.

Nu de alta, dar premierul intenționează să dea curs rotației guvernamentale. Deci sindicatele au negociat cu un guvern aflat pe picior de plecare.

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial modificările aduse la Bacalaureat, Titularizare și Evaluarea națională de la clasa a VI-a

Ordonanţa de urgenţă pentru instituirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ, adoptată duminică de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial, transmite Agerpres.ro.

Actul normativ prevede:

* În anul şcolar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.

* La examenul naţional de Bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

* Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învăţământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecţie la clasă.

”În ceea ce priveşte schimbarea structurii probei în cadrul concursului de titularizare, respectiv renunţarea la inspecţia la clasă/la probele practice, precizăm că măsura este justificată de faptul că, în acest moment, mai mult de 60% dintre inspecţiile sau probele practice la clasă sunt neefectuate. Dacă cei peste 60% dintre candidaţii care nu au reuşit să desfăşoare inspecţiile/probele practice la clasă nu s-ar fi putut prezenta la concurs, ar fi existat consecinţe la nivel de sistem, la începutul anului şcolar viitor, în ceea ce priveşte resursa umană din unităţile de învăţământ”, precizează Ministerul Educaţiei, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Această ordonanţă a fost dată în contextul grevei profesorilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol