18 aprilie 2024, 23:48

Hobița, satul în care s-a născut Constantin Brâncuși, a fost inclus în Ruta Satelor Tradiționale Turistice din România

Satul Hobița, satul în care s-a născut Constantin Brâncuși, a fost inclus în Ruta Satelor Tradiționale Turistice din România, rută ce face parte din rutele cultural turistice promovate la nivel național de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, potrivit Radio Oltenia.

Acest lucru a fost posibil datorită implicării Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Același minister care a avut inițiativa de a include cele 4 biserici de lemn din satele Frâncești, Peștișani, Gureni și Hobița în Ruta Națională a Bisericilor de Lemn din România cât și în Ruta Transnațională a Bisericilor de Lemn din România și Republica Moldova.

Această includere a satului Hobița în ruta satelor tradiționale turistice din România va avea un impact pozitiv asupra zonei, asupra proiectelor turistice care se vor putea dezvolta în această comună.

În 1876, la 19 februarie, se naşte Constantin Brâncuşi, la Hobița, într-o familie de agricultori. Tatăl său, ca şi bunicul său, erau şi meşteri dulgheri pricepuţi şi de la ei a învăţat Brâncuşi, pentru prima dată, să cioplească lemnul căruia, mai târziu, îi va da viaţă, aşa cum nimeni altul nu a făcut-o.

Nerăbdător parcă faţă de soarta ce i-a fost rezervată, la numai 11 ani pleacă de acasă, la Târgu-Jiu, apoi la Craiova, la o şcoală de arte şi meserii.

Ciopleşte, în această vreme, o vioară pe care o încearcă un lăutar din sat, recunoscând că sună mai bine decât vioara lui.

După ce termină Institutul de Belle Arte din Bucureşti, Brâncuşi pleacă la Paris, pe jos. A trecut însă, mai întâi, prin Hobița, ca să îşi ia rămas bun de la mama sa. Este o vreme ucenic în atelierul marelui sculptor Auguste Rodin, iar în 1914 i se organizează prima expoziţie la New York.

De aici înainte, nimic nu îi mai stă în cale. Este din ce în ce mai îndrăzneţ şi mai original în creaţiile sale, recunoscute, mai târziu, drept capodopere: “Pasărea măiastră”, “Rugăciunea”, “Pasărea în spaţiu”, “Începutul Lumii”, “Domnişoara Pogany”,“Muza adormită” etc. Cu un an înainte de a se stinge din viaţă, donează statului francez atelierul său din Paris, cu tot ce se află în el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol