2 iulie 2024, 8:50

Hrănește-ți creierul. Cele mai bune suplimente alimentare pentru memorie

Pentru a funcționa corect, organismul are nevoie de nutrienți, pe care trebuie să îi asiguri printr-o alimentație corectă. Înainte de a lua în considerare orice supliment alimentar, trebuie să te asiguri că mănânci echilibrat și variat, deoarece suplimentele nu înlocuiesc un regim alimentar sănătos.

În ceea ce privește creierul și memoria, s-a demonstrat, deja, prin numeroase studii că dieta mediteraneană protejează creierul și îl menține sănătos, printre multe alte beneficii pe care le aduce organismului.

Acest lucru se datorează nutrienților cheie din această  dietă: acizii grași Omega-3, antioxidanții, vitaminele din complexul B, zincul și vitamina E. Dacă nu consumi des alimente ce se regăsesc în dieta mediteraneană (pește, fructe de mare, uleiuri vegetale crude, oleaginoase, fructe și legume proaspete), ar trebui să începi să o faci. De asemenea, poți apela la suplimente alimentare care conțin acești nutrienți.

Iată care sunt cele mai recomandate suplimente pentru memorie și creier.

Omega-3/ulei de pește/ulei de krill

Acizii grași Omega-3, DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic), sunt esențiali pentru sănătatea creierului. De fapt, creierul este alcătuit în proporție de 60% din grăsimi. Acizii grași Omega-3 sunt acizi grași esențiali, adică nu pot fi sintetizați de organism ci trebuie asigurați prin alimentație. Aceste grăsimi sunt importante, mai ales, în cursul dezvoltării creierului, adică în perioada intrauterină și în copilărie.

Pe de altă parte, s-a demonstrat că protejează creierul împotriva îmbătrânirii și declinului cognitiv și îmbunătățesc memoria. Acizii grași Omega-3 nu sunt implicați doar în structura neuronală ci și în funcționarea neuronilor și transmiterea semnalelor. Ba, mai mult, suplimentarea cu Omega-3 ar putea fi benefică pentru pacienții cu tulburări psihiatrice (depresie, ADHD, schizofrenie și altele). Acizii grași Omega-3 se găsesc în suplimentele cu ulei de pește și în cele cu ulei de krill (un tip de crustacee).

 

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este o plantă originară din China, utilizată în medicina tradițională chinezească și japoneză de câteva sute de ani. Planta este considerată benefică pentru îmbunătățirea memoriei și a concentrării, dar și pentru reducerea declinului cognitiv care apare odată cu înaintarea în vârstă. Multe studii au demonstrat efectele bune ale acestei plante asupra pacienților cu Alzheimer. Ginkgo Biloba se găsește sub formă de comprimate sau ceai.

 

Resveratrol

Resveratrolul este un antioxidant care se găsește, în mod natural, în fructele de culoare roșie sau violet: murele, strugurii, coacăzele, afinele etc.

De asemenea, vinul roșu este bogat în resveratrol. Antioxidanții protejează organismul de radicalii liberi, molecule care deteriorează celulele, accelerând îmbătrânirea și favorizând unele boli. Conform cercetărilor, resveratrolul protejează creierul de declinul cognitiv și îmbunătățește memoria. Explicația este dată de faptul că acest antioxidant este implicat în protecția hipocampusului, partea creierului cu rol în memorie. Resveratrolul se găsește sub formă de comprimate.

 

Vitamina E

Vitamina E este o vitamină liposolubilă, care se dizolvă în grăsimi. Aceasta este foarte importantă pentru sistemul nervos și transmiterea impulsurilor nervoase. S-a demonstrat faptul că vitamina E este implicată în recuperarea neuronilor după un accident vascular cerebral, deci în recuperarea neuromotorie. De asemenea, unele studii sugerează că vitamina E ar încetini progresia bolii Alzheimer.

 

Vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamină extrem de importantă pentru funcționarea normală a creierului și a nervilor. De fapt, un deficit de vitamina B12 afectează sistemul nervos, producând stări de confuzie, probleme de memorie și de concentrare, tremor, oboseală, depresie. De asemenea, deficitul de vitamina B12 crește riscul de tulburări psihiatrice, așa cum sunt demența și psihozele.

Nu trebuie să te îngrijorezi că ai un deficit de vitamina B12, dacă alimentația ta include carne, pește și produse de origine animală. În acest caz, nu e nevoie să suplimentezi vitamina B12. Totuși, fiindcă această vitamină se găsește, exclusiv, în alimentele de origine animală, persoanele care urmează o dietă vegetariană trebuie neapărat să suplimenteze aportul de B12, pentru a preveni deficitul.

 

Acetil L-carnitină

Acetil L-carnitină este un aminoacid sintetizat, în mod natural, în organism. Aminoacizii sunt compuși care alcătuiesc proteinele. Se pare că acestea ar îmbunătăți memoria și învățarea și ar putea chiar ajuta la prevenirea declinului cognitiv.

De asemenea, suplimentele cu acetil L-carnitină pot fi benefice pentru pacienții cu Alzheimer.

Sursă: DrMAX

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol