14 iunie 2024, 2:27

Icoanele părintelui Justin prin obiectivul foto

Pe 1 iunie, când are loc prăznuirea Sf. Justin Martirul și Filosoful și cei împreună cu el, Cristina Nichituș Roncea a lansat la Bookfest 2019 albumul “DUHOVNICUL 100 de ani cu PĂRINTELE JUSTIN 100 de portrete de Cristina Nichituș Roncea”, apărut la editura Doxologia, Iași. Volumul, tipărit în condiții grafice deosebite, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cuprinde 100 de fotografii extraordinare făcute de artistă Părintelui Justin, adevărate icoane ale Duhovnicului României, cum a fost supranumit de popor.

DUHOVNICUL 100 de ani cu PĂRINTELE JUSTIN 100 de portrete de Cristina Nichituș Roncea

Privite cu sufletul, așa cum Cristina Nichituș Roncea declară că își dorește, imaginile părintelui Justin ni-l așează în inimi pentru toată viața noastră trecătoare, așa cum a fost Părintele Justin pentru toți cei care au trait minunea de a se împărtăși de la credința sa în Dumnezeu, în Neamul său și în Familia Creștină. “Icoanele” Cristinei ni-l arată pe Părintele Justin bun, fericit, îngrijorat, în rugă permanentă, în iubire de Hristos și de oameni, dojenitor, cărturar și, mai presus de toate, plin de nădejde.

Duhovnicul, 100 de ani cu Parintele Justin, Bookfest – foto Cristina Nichitus Roncea

Albumul-minune, oferit credincioșilor și iubitorilor de frumos în anul împlinirii a 100 de ani de la nașterea Părintelui Justin Pârvu, este un îndemn la împlinire spirituală.  

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la trecerea la cele veșnice a părintelui Justin, spunea: “Format în atmosfera de rugăciune și înaltă trăire spirituală a Mănăstirilor Durău și Cernica, cunoscute vetre monahale din perioada interbelică, Părintele Justin a îndurat, cu multă credință, încercările temnițelor comuniste de la Văcărești, Jilava, Aiud și Suceava (între anii 1948-1964), mărturisind cu mult curaj dreapta credință în vremuri de încercare.(…) Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a dat speranță celor ce suferă, pentru că el însuși a trecut prin suferință.”

Cristina Nichituș Roncea este licențiată în științe economice a Universității “Al. I. Cuza” și în drept a Universității “Petre Andrei”, Iași, și a urmat Școala de fotografie a Centrului cultural “Mihai Eminescu” din capitala Moldovei. A lucrat în presă în Trustul MediaPro și Grupul Ziua. A publicat mai multe volume apreciate, a primit mai multe premii la expoziții de profil.

Foto cover: Cristina Nichituș Roncea


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol