11 mai 2024, 6:22

Iluzia egalității de gen: Bărbații câștigă de două ori mai mult decât femeile

Egalitatea de gen (egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați)  ar trebui să reprezinte una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene, consacrată și în documentele internaționale specifice și constituie baza unui principiu fundamental al drepturilor omului.

Realitatea este alta. Potrivit unui studiu al Fundației Bertelsmann, femeile din Germania câștigă doar jumătate din cât câștigă bărbații pe parcursul întregii vieți.

Studiul a arătat că pentru multe femei căsătorite din Germania venitul partenerului lor compensează pierderea de venit după naștere. În acest timp, multe femei pierd din oportunitățile de promovare și nu pot face același progres în carieră ca și bărbaţii, scrie Die Zeit.

Pentru mamele singure, problema este și mai dificilă, deoarece nu există un partener care să compenseze diferența. Desigur, securitatea socială germană poate ajuta la reducerea decalajului, dar studiul a constatat că aceste fonduri au fost insuficiente pentru a remedia complet inegalitatea.

Astăzi, mamele și tații căsătoriți cu vârsta de peste 30 de ani au la dispoziție aproximativ 700.000 de euro în anii lor principali de muncă, după impozite, transferuri și prestații familiale. Prin comparație, mamele singure de aceeași vârstă primesc doar în jur de 520.000 de euro.

Una dintre cele mai mari probleme conform studiului este că securitatea socială este încă creată având în vedere cuplurile căsătorite, ceea ce accentuează problemele părinților singuri. „Multe dintre beneficiile legate de familie sunt încă orientate către relațiile maritale – cum ar fi divizarea soțului sau coasigurarea necontributivă”, a spus autorul studiului Timm Bönke.

Autorii studiului au criticat modelul de securitate socială existent în Germania, spunând că familiile monoparentale suferă din cauza opțiunilor limitate pe care le au la dispoziție.

Potrivit raportului, combinația dintre divizarea soților, locurile de muncă fără taxe (așa-numitele „mini-locuri de muncă”) și lipsa de opțiuni atunci când vine vorba de îngrijirea copiilor oferă stimulente puternice pentru o divizare „tradițională” a rolurilor de gen. Aceasta înseamnă că multe femei au o situație mai proastă de-a lungul vieții, în ciuda faptului că trăiesc mai mult decât bărbaţii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol