19 martie 2024, 9:58

Îmbrățișările, similare antidepresivelor. Ce beneficii aduc acestea organismului

În fiecare an, imediat după cea mai depresivă zi din an, Blue Mondey, pe data de 21 ianuarie, celebrăm Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Sărbătoarea este populară în multe state din întreaga lume și a apărut pentru prima dată în Michigan, SUA, fiind inițiată de pastorul Kevin Zaborney în anul 1986.

Data la care este celebrată Ziua Internațională a Îmbrățișărilor nu a fost aleasă la întâmplare. Potrivit specialiștilor, luna ianuarie reprezintă o perioadă destul de gri pentru multe persoane. Acest fenomen durează până când aceștia reușesc să se adapteze noilor sarcini zilnice, după perioada vacanței și a sărbătorilor de iarnă. Mai mult decât atât, această zi a fost aleasă și pentru a încuraja oamenii să își exprime liber sentimentele și afecțiunea în public, fără a se simți rușinați sau fără a fi judecați de ceilalți.

Îmbrățișările aduc beneficii organismului

Conform unui studiu publicat de Comprehensive Psychology, o strângere în brațe, chiar și pentru 10 secunde, poate acționa ca un tonic pentru organism, crescând nivelul oxytocinei, hormonul răspunzător cu starea de bine. Mai mult, aceștia au mai arătat și faptul că îmbrățișările dese pot scădea nivelul cortizonului, cunoscut și ca hormonul stresului, potrivit Libertatea.ro.

În plus, o îmbrățișare poate ameliora depresia, poate reduce tensiunea arterială și stresul. Totodată, îmbrățișările ne încurajează să gândim pozitiv și să avem speranța că toate problemele își vor  găsi rezolvare.

Mai mult, copiii care sunt luați în brațe de părinți atunci când plâng devin mai calmi, deoarece îmbrățișarea le conferă o senzație de siguranță.

Îmbrățișările mai pot întări și sistemul imunitar, fiind considerate,  tocmai din acest motiv, un medicament natural universal.

Sursă Foto: ideapod.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol