25 iulie 2024, 19:02

În Făgăraș se păstrează obiceiuri străvechi. De astăzi se formează Cetele de Feciori

În seara de Sfântul Nicolae se formează în Ţara Făgăraşului cete de feciori, considerat a fi cel mai bine păstrat obicei din această perioadă. Cetele de băieți cu vârsta de peste 18 și necăsătoriți se desleagă apoi, în ziua de Sfântul Ioan, când, în Făgăraș are loc Festivaul Cetelor de Feciori.

Conform obiceiului, ceata de feciori constituită în seara de Sfântul Nicolae este alcătuită din tineri de peste 18 ani, necăsătoriţi.

În seara de Sfântul Nicolae, fiecare ceată îşi alege vătaful mare, vătaful mic, casierul, responsabilul cu organizarea balurilor de Crăciun şi din seara de Sfântul Vasile, precum şi purtător de steag. Steagul este în fapt o prăjină decorată cu diverse ştergare cu cusături cu modele tradiţionale, iar acesta se aşază la poarta gazdei şi se ancorează foarte bine, pentru a nu fi furat de alţi tineri din afara cetelor de feciori.

Sursă Foto: Zamanromania.ro

Până în ajunul Crăciunului, tinerii din Cetele de feciori se întâlnesc la diverse gazde, unde învaţă colide. În ajun de Crăciun, ei merg la colindat începând cu casa primarului, a preotului, a fetelor nemăritate şi apoi merg în toate casele localnicilor.

De Crăciun, feciorii, îmbrăcaţi în costume populare, tinerii merg la Biserică şi participă la slujba de Crăciun, apoi colindă. În seara de Crăciun organizează şi Balul la Căminul Cultural, unde participă toată comunitatea.

 După acest moment, cetele de feciori încep pregătirile pentru noaptea de 31 decembrie, când, din nou, merg la casa primarului, a preotului, a fetelor nemăritate şi apoi la restul localnicilor şi le fac urăturile.

Sursă Foto: bunaziuafagaras.info


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol