2 mai 2024, 21:53

În Groenlanda, topirea calotei de gheață face loc vegetației înfloritoare

Un nou studiu publicat recent a ajuns la concluzia că, din cauza schimbărilor climatice, calota de gheață a Groenlandei se topește rapid și este înlocuită de vegetație.

Suprafețe mari de gheață din Groenlanda au fost înlocuite de rocă, zone umede și arbuști, devenind din nou verzi pentru prima dată de când vikingii au vizitat-o ​​acum aproape 1.000 de ani.

Zone semnificative din calota de gheață topită a Groenlandei produc acum vegetație, riscând emisii de gaze cu efect de seră crescute și creșterea nivelului mării.

Studiul a documentat schimbarea din anii 1980 și arată că suprafețe mari de gheață au dispărut, generând astfel o schimbare a mediului.

Analiza datelor furnizate de sateliți a arătat că în ultimele trei decenii s-au topit aproximativ 30.000 de km pătrați din stratul de gheață al Groenlandei, o zonă echivalentă cu dimensiunea Albaniei și care reprezintă 1,6% din acoperirea sa totală de gheață.

De la începutul studiului, pe măsură ce gheața s-a retras, terenul cu vegetație și-a extins de peste două ori suprafața. Descoperirile mai arată și o extindere a zonelor umede din Groenlanda, care sunt o sursă de emisii de metan.

Oamenii de știință spun că temperaturile mai ridicate ale aerului determină retragerea gheții și, începând cu anii 1970, regiunea se încălzește cu dublul ratei medii globale.

În Groenlanda, temperaturile medii anuale ale aerului între 2007 și 2012 au fost cu 3°C mai calde decât media dintre 1979 și 2000.

Conform constatărilor, există semne că vegetația crescută duce la pierderi suplimentare de gheață.

Pierderea masei de gheață în Groenlanda contribuie substanțial la creșterea nivelului mării la nivel global, o tendință care ridică provocări semnificative pentru viitor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol