28 aprilie 2024, 19:48

Închirierile de locuințe pe termen scurt: noi reguli UE pentru mai multă transparență

Noile reguli UE urmăresc să ofere mai multă transparență în privința închirierii de locuințe pe termen scurt în UE și să promoveze un turism mai durabil.

Piața închirierilor pe termen scurt s-a extins rapid în ultimii ani. Deși gama variată de soluții de cazare, ce cuprinde proprietăți private închiriate drept case de oaspeți, poate avea un efect pozitiv asupra turismului, creșterea sa exponențială a cauzat unele probleme.

Comunitățile locale au fost afectate negativ de lipsa de spații locative disponibile în destinațiile turistice populare, creșterea chiriilor și impactul global asupra confortului de locuire în anumite zone.

Un total de 547 de milioane de nopți au fost rezervate în UE în 2022 prin intermediul a patru mari platforme online (Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor), ceea ce înseamnă peste 1,5 milioane de oaspeți pe noapte au folosit cazări pe termen scurt.

Cel mai ridicat număr de oaspeți din 2022 a fost înregistrat în Paris (13,5 milioane de oaspeți), urmat de Barcelona și Lisabona cu peste 8,5 milioane de oaspeți fiecare și Roma cu peste opt milioane de oaspeți.

Ca răspuns la numărul în creștere de închirieri pe termen scurt, mai multe orașe și regiuni au introdus reguli de limitare a accesului la servicii de închiriere pe termen scurt.

Provocările legate de închirierile de locuințe pe termen scurt

Creșterea numărului închirierilor pe termen scurt a creat o serie de provocări:

Nevoia de mai multă transparență

Lipsa transparenței în privința operațiunilor de închiriere pe termen scurt îngreunează munca autorităților de monitorizare și reglementare eficientă a acestor servicii

Provocări privind reglementarea

Autoritățile publice întâmpină dificultăți în a se asigura că unitățile închiriate pe termen scurt sunt conforme cu reglementările locale și cu standardele de siguranță din cauza informațiilor insuficiente

Preocupări legate de dezvoltarea urbană

Unele autorități locale fac față cu greu creșterii rapide a închirierilor pe termen scurt care pot transforma zone rezidențiale și pune presiune suplimentară asupra serviciilor publice cum este colectarea deșeurilor

Răspunsul UE la creșterea închirierilor pe termen scurt

În noiembrie 2022 Comisia Europeană a înaintat o propunere pentru a avea mai multă transparență în domeniul închirierilor de locuințe pe termen scurt și pentru a sprijini autoritățile publice să promoveze un turism sustenabil.

Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord asupra propunerii în noiembrie 2023. Măsurile adoptate includ:

Înregistrarea gazdelor

Acordul stabilește o procedură simplă de înregistrare online a proprietăților scoase la închiriat pe termen scurt în țările UE unde este necesar.

După completarea acestei proceduri, gazdele vor primi un număr de înregistrare care le va permite să-și închirieze proprietatea. Acest lucru va facilita identificarea gazdelor și verificarea informațiilor acestora de către autorități.

Mai multă siguranță pentru utilizatori

Platformele online vor trebui să verifice acuratețea informațiilor oferite de către proprietari și vor trebui să realizeze și verificări aleatorii. Autoritățile vor putea să blocheze înregistrarea, să elimine proprietățile neconforme sau să impună amenzi platformelor dacă este necesar.

Schimbul de date

Pentru a primi date de la platforme privind activitatea gazdelor, statele UE vor înființa un portal unic digital pentru asistarea autorităților în a înțelege mai bine activitățile de închiriere și a îmbunătăți turismul.

Totuși, pentru microplatformele și platformele mici cu o medie de până la 4.250 de anunțuri va fi instituit un sistem simplificat de partajare a datelor.

„Până acum platformele de închiriere nu ofereau date, îngreunând aplicarea regulilor orașului. Această nouă reglementare schimbă lucrurile, oferind mai mult control orașelor”, a subliniat Kim van Sparrentak, eurodeputata olandeză responsabilă de trecerea acestui dosar prin Parlament

Pașii următori

Pentru a intra în vigoare, acordul provizoriu trebuie să fie adoptat de Consiliu și de Parlament. După aceea, țările UE vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a-l pune în aplicare. Comisia pentru piața internă a Parlamentului European va vota asupra acordului provizoriu în ianuarie 2024.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol