28 aprilie 2024, 21:07

Încrederea în știință nu vine de la sine

De ce unii oameni nu au încredere în știință? În timpul pandemiei, o treime dintre oamenii din Marea Britanie au raportat că încrederea lor în știință a crescut, s-a descoperit recent . Dar 7% au spus că a scăzut. De ce există o asemenea varietate de răspunsuri?

Timp de mulți ani, s-a crezut că principalul motiv pentru care unii oameni resping știința a fost un simplu deficit de cunoaștere și o teamă de necunoscut. În concordanță cu aceasta, multe sondaje au raportat că atitudinile față de știință sunt mai pozitive în rândul acelor oameni care cunosc mai multe despre știința manualelor.

Dar dacă aceasta ar fi într-adevăr problema principală, remediul ar fi simplu: informați oamenii cu privire la fapte! 

Strategia de „a informa oamenii cu privire la fapte”, care a dominat comunicarea științifică în ultima parte a secolului al XX-lea, a eșuat, totuși, pe mai multe nivele.

În cadrul experimentelor controlate s-a constatat că furnizarea de informații științifice oamenilor nu schimbă atitudinile. Mai mult, în Marea Britanie, mesajele științifice despre tehnologiile modificate genetic au avut un efect invers.

Dovezi recente au arătat că oamenii care nu au încredere în știință sau care o resping nu sunt foarte bine informați în legătură cu subiectul. Și mai important, de obicei aceștia sunt de părere că înțeleg știința, notează ediția internațională a The Conversation.

Acest rezultat a fost înregistrat în mod repetat în ultimii cinci ani, în cadrul studiilor care investighează atitudinile față de diverse probleme științifice, inclusiv față de vaccinuri și de alimentele modificate genetic.

„Faptul că unii oameni au atitudini negative, întărite de convingerea greșită că mulți alții sunt de acord cu acestea, sugerează un potențial pentru o altă strategie: spuneți-le oamenilor care este poziția comună”, explică Laurence D. Hurst, profesor de genetică evolutivă la Centrul Milner pentru evoluție al Universității din Bath.

Prin precizarea poziției consensuale, se clarifică implicit aspectele legate de dezinformare sau ideile nesusținute, ceea ce înseamnă că s-ar aborda și problema creată de faptul că jumătate dintre oameni nu știu ce este adevărat, din cauza dovezilor contradictorii care circulă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol