1 mai 2024, 1:20

Încurajarea partajării datelor în UE: care sunt beneficiile?

Ridicând nivelul de încredere în partajarea datelor, legislația UE își propune să stimuleze inovația, să faciliteze tranziția verde și să aducă beneficii fiecăruia dintre noi.

Având un potențial imens în domenii de la agricultură la sănătate, volumele mari de date (big data) pot juca un rol esențial în transformarea digitală a UE. Totuși, pentru a folosi acest potențial, partajarea datelor este esențială.

Partajarea datelor este procesul prin care același cumul de date este pus la dispoziția mai multor utilizatori – companii sau entități publice.

În prezent, datele nu sunt repuse în uz pe cât ar putea fi din cauza încrederii scăzute în partajarea datelor, a stimulentelor economice insuficiente și a obstacolelor tehnologice. UE dorește să sporească încrederea în partajarea datelor cu ajutorul a două acte legislative.

80% dintre datele industriale nu sunt folosite

Actul legislativ privind guvernanța datelor, adoptat de Parlamentul European pe 6 aprilie 2022, urmărește impulsionarea partajării datelor în UE, astfel încât companiile și startup-urile să aibă acces la mai multe date pe care să le folosească la dezvoltarea noilor produse și servicii. Accesul la volume mari de date este crucial pentru exploatarea potențialului inteligenței artificiale.

Pe bazele puse de actul privind guvernanța datelor, în noiembrie 2023 Parlamentul a adoptat Legea privind datele, care va facilita accesul companiilor la cantități mari de date industriale de calitate superioară provenind cu precădere de la internetul obiectelor.

Exploatarea „big data”

Creșterea volumului de date partajate va da un impuls inovației și competitivității economiei UE. De exemplu, accesul la volume mari de date este esențial pentru a folosi potențialul inteligenței artificiale, întrucât IA necesită volume imense de date pentru a putea antrena algoritmii.

Tranziția verde

Datele pot ajuta la reducerea amprentei de carbon și a consumului de energie, de exemplu prin diminuarea ambuteiajelor sau prin optimizarea eficienței energetice a clădirilor și mașinilor.

Fabricile, fermele sau companiile de construcții vor putea optimiza liniile de producție și lanțurile de aprovizionare datorită disponibilității datelor despre funcționarea echipamentelor industriale.

Datele de la sateliți și senzori vor permite fermierilor să gestioneze mai bine apa și culturile, crescând astfel productivitatea.

Datele despre mediu vor îmbunătăți răspunsurile în situații de urgență, cum ar fi inundațiile sau incendiile de vegetație.

Impuls pentru inovație

Având mai multe date la dispoziție, companiile vor putea dezvolta noi produse și servicii. Furnizorii de servicii post-vânzare, cum ar fi cele de reparații, vor putea concura pe picior de egalitate cu serviciile echivalente oferite de producători, ceea ce va putea duce la scăderea prețurilor și la stimularea inovației.

Beneficii pentru oameni

Persoanele care folosesc produse conectate vor putea alege din mai multe variante atunci când vine vorba de furnizorii de servicii de reparații și întreținere. Pot apărea produse noi, mai inovatoare și medicamente mai adaptate fiecăruia.

Orașele ar putea deveni mai inteligente și mai verzi. De asemenea, partajarea datelor poate ajuta la gestionarea mai bună a urgențelor de sănătate publică.

Actul privind guvernanța datelor

Actul legislativ privind guvernanța datelor urmărește să crească încrederea în partajarea datelor, făcând-o mai sigură și mai simplă, dar respectând legislația privind protecția datelor.

Acest lucru poate fi obținut prin intermediul diverselor instrumente, de la soluții tehnice cum sunt anonimizarea și punerea în comun a datelor, la soluții legale cum sunt acorduri juridice obligatorii pentru cei care refolosesc datele.

Reglementarea va permite o mai bună utilizare a datelor culese în anumite sectoare publice. De asemenea, ea va permite crearea unor spații europene de date pentru domenii importante: sănătate, mediu, energie, agricultură, mobilitate, finanțe, manufactură, administrație publică și competențe.

Noile reguli pentru piețele de date – în general platforme online unde se pot vinde sau cumpăra date – vor permite recunoașterea noilor intermediari ca organizatori de date demni de încredere.

Totodată, regulile vor permite companiilor, persoanelor fizice și organizațiilor publice care doresc să partajeze mai ușor date în beneficiul societății (altruismul datelor).

Regulile își propun să creeze o alternativă la marile platforme de date care dețin o cantitate masivă de date.

Legea privind datele

Legea elimină piedicile din calea reutilizării datelor industriale. Pentru companiile și consumatorii care generează date, aceasta clarifică cine poate folosi astfel de date și în ce condiții.

Consumatorii și companiile care utilizează dispozitive conectate vor avea acces la datele pe care le generează (care acum sunt adesea recoltate exclusiv de producători) și vor avea dreptul de a partaja aceste date cu terți.

De asemenea, legea protejează microîntreprinderile și IMM-urile de clauzele abuzive din contractele de partajare a datelor impuse de companiile mai puternice.

Pentru a împiedica concurenții neloiali să folosească accesul neîngrădit la date pentru a copia servicii și dispozitive prin inginerie inversă (retro-engineering), eurodeputații au întărit prevederile pentru protejarea secretelor comerciale.

Regulamentul facilitează trecerea clienților de la un furnizor de servicii cloud la altul și sporește garanțiile împotriva accesului ilegal la datele nepersonale stocate în UE.

Regulamentul definește, de asemenea, modul în care organismele din sectorul public pot accesa datele deținute de companii private în circumstanțe excepționale, cum ar fi urgențele de sănătate sau dezastrele naturale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol