26 aprilie 2024, 20:34

Îngrijorarea din ce în ce mai mare în Franța: medicamente esențiale încep să lipsească din farmacii

În farmaciile franceze, unele medicamente lipsesc. Fenomenul se agravează, lovind acum anumite antibiotice și obligând autoritățile sanitare să ia măsuri de urgență. Dar, pentru unii observatori, aceste măsuri sunt prea târziu luate și insuficiente, scrie AFP.

„Astăzi, o penurie de antibiotice esențiale se instalează în țările noastre”, a scris joi seara pe Twitter medicul pediatru Rémi Salomon, președintele comisiei medicale a instituției AP-HP.

Principalul vizat: amoxicilina. Acest medicament este, de departe, principalul antibiotic prescris copiilor din Franța, pentru a lupta împotriva unei serii de infecții bacteriene, cum ar fi anumite otite și pneumonii.

Cu toate acestea, el se confruntă în prezent cu „puternice tensiuni de aprovizionare” în forma sa cea mai utilizată la copii, a precizat vineri agenția publică a medicamentului, ANSM, evocând o situație care ar putea dura până în martie.

Nu doar Franța, dar și SUA sau Canada

Prin urmare, poate fi dificil să găsești acest tratament în farmacii, un fenomen totuși departe de a fi limitat la Franța, deoarece afectează majoritatea țărilor europene, Statele Unite și Canada.

Ceea ce are loc acum, potrivit autorităților sanitare, este o creștere a cererii după mai mulți ani marcați de criza Covid și de multiple restricții sanitare care au redus răspândirea mai multor boli.

„Stocurile nu au fost la înălțimea obișnuită” și „liniile de producție trebuie repornite”, a detaliat ANSM în cadrul unei conferințe de presă.

Autoritățile au luat, prin urmare, o serie de măsuri de urgență, printre care și raționalizarea care limitează cantitatea pe care o poate comanda fiecare farmacie.

De asemenea, au făcut apel la medici și pacienți să folosească aceste antibiotice doar în caz de necesitate: de exemplu, ele nu au niciun efect împotriva bronșiolitei, în plină epidemie a acesteia.

Această penurie se înscrie într-un context mai larg, în care autoritățile au fost deja obligate în ultimele luni să înăsprească utilizarea anumitor medicamente.

Cazul cel mai emblematic, paracetamolul, un analgezic omniprezent în case. Autoritățile au recomandat farmaciștilor să nu vândă mai mult de două cutii per pacient, în ciuda asigurărilor date de producători că nu va exista o penurie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol