4 mai 2024, 15:46

Îngrijorător! Rujeola ar fi trebuit să fie eradicată, însă nu este

În Republica Cehă scepticismul față de vaccinare a început să crească cu câțiva ani înainte de pandemia de COVID-19 – și a vizat în principal rujeola.

Această boală ar fi trebuit eradicată și aproape că așa stăteau lucrurile. Din păcate, nu doar această țară s-a confruntat cu scăderea ratei de vaccinare.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a retras oficial Republicii Cehe statutul de țară în care rujeola a fost eradicată, notează Hlídací Pes, Republica Cehă.

În 2017 în Republica Cehă rata de vaccinare cu două doze de vaccin împotriva rujeolei, așa-numitul vaccin ROR, a fost în medie de 83,5% raportat la populația întregii țări, iar în Praga – de numai 71,3%. Rata minimă de vaccinare necesară pentru atingerea imunității de grup este de 95%.

Rujeola nu este o boală ușoară. „Cea mai gravă formă a bolii, asociată cu decesele, se întâlnește la copiii cu vârsta sub cinci ani și la persoanele imunodeficiente – la copiii cu malnutriție, în special la cei cu lipsă de vitamina A sau la copiii slăbiți de infecția HIV/SIDA sau de alte boli”, afirmă epidemiologul Monika Liptáková de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Principalele motive care au determinat revenirea rujeolei au fost două în fapt: introducerea bolii din afara granițelor și slăbirea imunității sau vaccinarea incompletă.

Potrivit experților, faptul că diferite grupuri de Facebook și site-uri web despre conspirații au dus o campanie activă împotriva vaccinării – chiar înainte de începerea pandemiei – a avut o influență.

În România, vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), cuprins în Programul Național de Imunizare pentru copii, lipsește de aproape patru luni. Serul li se administrează copiilor în două doze.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, la mijloc ar fi o achiziție întârziată a Ministerului Sănătății. În județul Buzău sunt peste 1.800 de copii care ar fi trebuit să primească vaccinul din noiembrie și până acum.

Vaccinul ROR, care ar fi trebui să fie administrat la peste 1.800 de copii în județul Buzău, lipsește din luna noiembrie 2022.

Potrivit reprezentanților DSP Buzău, există speranțe ca acesta să ajungă săptămâna viitoare, însă numai pentru a acoperi vaccinările restante.

„Până acum, în județ, copiii cărora se adresează acest vaccin, deci cei în vârstă de un an, respectiv cinci ani, au fost vaccinați destul de puțin până acum, fie din achiziție proprie, fie din stocurile care au mai existat la nivelul unităților. Până la această dată, noi am înregistrat un număr de 1.800 de restanțieri la această vaccinare”, declară Carmen Scântei, epidemiolog DSP Buzău.

Cererea din partea părinților este mare, spun medicii de familie, iar faptul ca nu există posibilitatea ca vaccinul să fie cumpărat din farmacii îl face și mai greu de găsit.

„În ultimele două luni, cabinetele medicilor de familie nu au mai fost aprovizionate cu acest tip de vaccin. Discutând cu colegii care sunt mari vaccinatori, pentru că sunt în județ colegi care au un număr mare de copii, numărul părinților care își vaccinează copiii este mai mare decât al celor care refuză să își vaccineze copiii. Toată lumea speră să intre cât mai curând în posesia acestui vaccin”, spune Angela Mazdrag, medic de familie.

Rujeola, oreionul si rubeola sunt boli comune, deosebit de infecțioase și care pot genera complicații severe, inclusiv meningită sau encefalită. În România, vaccinul se administrează la copii în două doze, la vârsta de un an, respectiv cinci ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol