28 mai 2023, 22:17

Inovație israeliană: Fripturi la imprimante 3D din ”carne” din proteine de soia

Nu mai este nicun secret că Israelul deține recordul de inovații pe această planetă. Cu ce vor impresiona de această dată? Fripturi şi alte produse de carmangerie, scoase la imprimantă 3D.

Nu este un experiment, ci chiar o afacere care devine din ce în ce mai populară. O companie din Israel a dezvoltat o linie care realizează produse care seamănă cu cele din carne, dar care sunt din plante. Iar clienţii restaurantelor în care ajung astfel de delicatese nici nu fac diferenţa între carnea adevărată şi cea din plante.

20 de minute, și gata carnea

Un panou cu ecran tactil este cam tot ce trebuie pentru a asigura linia de producție a fabricii de carne. Dar carnea nu este de origine animală, ci este printată la o imprimantă 3D în aproximativ 20 de minute, anunță TVR. Specialiștii israelieni spun că această mașinărie este destinată uzului comercial și poate scoate câteva tone de carne vegetală, în fiecare zi.

Şi acum pot să încep să printez şi să produc. Am, de asemenea, o listă de preparate pe care intenţionez să le produc azi. Aceasta este lista mea pentru astăzi şi ştiu că, peste aproximativ o oră, va trebui să reumplu maşina cu materiale noi. Dar acum pot trece direct la procesul de printare şi puteţi vedea cum decurge procesul”, a precizat Yaron Eshel, manager al proiectului.

Se pot alege textura și procentajul de grăsime

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Se pot alege textura și procentajul de grăsime al fiecărui produs. Totul se realizează din soia, boabe de mazăre sau de năut, iar culoarea este dată de sfeclă roșie.

Am identificat câteva componente pe care le putem recrea din plante şi care au exact aceleaşi calităţi ca ţesutul de animal, oferind, cu ajutorul unor aditivi de producţie, aceeaşi senzaţie că a unei fripturi de calitate”, a adăugat Eshchar Ben-Shitrit, co-fondatorul companiei.

În laboratoarele fabricii se studiază în continuare caracteristicile cărnii de animal, pentru a realiza, pe viitor, produse mai diversificate.

Se poate face întotdeauna mai bine, dar acum avem un produs care este foarte similar cu carnea. Oamenii o gustă, o miros, iar apoi spun: Oh, aceasta este carne de animal”, consideră expertul Oded Halevi.

Prețul unui astfel de kilogram de carne este de aproape trei ori mai mare decât al celei provenite de la un animal. Totuși, analiștii economici sunt de părere că produsele din plante vor fi tot mai populare.

Sursa foto: RedefineMeat


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol