29 martie 2024, 4:30

Poate omul să suporte cele mai recente inovații alimentare?

Tehnologii din industria alimentară doresc să înțelegem rolul pe care-l pot juca proteinele alternative în combaterea schimbărilor climatice. Cercetătorii din multe țări caută alternative la carnea tradițională, deoarece animalele de fermă contribuie la creșterea temperaturilor globale. Chiar și vedetele de la Hollywood au urcat în trenul alternativ al proteinelor, cu Leonardo Di Caprio printre cei mai vocali.

Dar, în afară de vedetele de film, unde-și plasează banii unii dintre cei mai mari investitori instituționali din Europa? Aruncăm o privire la trei dintre cele mai fierbinți domenii ale acestei științe delicios de ciudate.

Carnea cultivată

Setea noastră de lapte fără lapte este deja uriașă. Un britanic din trei bea acum lapte din plante în mod regulat. Pe de altă parte, Singapore a devenit prima țară care a aprobat vânzarea de proteine ​​cultivate în întregime într-un laborator. Oamenii de știință încep prin a recolta celule musculare de la un animal, nutrienții sunt apoi adăugați în mod constant pentru a hrăni acele celule și a crește carnea în țesut; această tocană se numește mediul celular, care este apoi cultivat.

Singapore şi-a dat acordul pentru ca start-up-ul american Eat Just să poată să comercializeze carnea sa de pui crescută în laborator, firma susţinând că este prima aprobare a unui organism de reglementare pentru aşa-numita „carne curată” care nu provine de la animale sacrificate. Aşa-numita „carne curată”, care este produsă din celule crescute în laborator, este încă într-un stadiu incipient.

În Europa, Olanda se află în fruntea tehnologiei cărnii cultivate în laborator, unde analiștii se așteaptă ca producătorii Mosa Meat și Meatable să facă eforturi pentru aprobarea în UE în următorii câțiva ani. În SUA, este de așteptat ca Memphis Meats și New Age Meats, susținute de Bill Gates, să facă același lucru.

Dar reglementarea nu este singurul obstacol în calea extinderii și extinderii afacerii cu carne de cultură; reducerea costurilor cu ingredientele va fi crucială. Majoritatea producătorilor încă lucrează cu ingrediente și substanțe nutritive de calitate farmaceutică. O parte a rețetei standard implică creșterea celulelor într-o baie de ser fetal bovin (FBS), prelevat din sângele vacilor gestante, dar oamenii de știință olandezi l-au înlocuit cu succes cu alte componente animale.

Cultivarea cărnii într-un laborator este un proces lent, consumator de energie, iar optimizarea acestuia va însemna ca seria de pași de încălzire și răcire să fie mult mai eficientă din punct de vedere energetic. Costul de producție al cărnii cultivate ar putea scădea pentru a concura cu carnea convențională până în 203. Carnea cultivată va acapara 35% din piața globală a cărnii până în 2040.

Mâncarea imprimată

Câteva firme lucrează acum la imprimante 3D care ar putea construi cina, prin imprimarea a mii de straturi preprogramate, subțiri, stivuite. „Cerneala” folosită este mâncarea în format de pastă. Imprimantele vor crea clătite, înghețată și produse de cofetărie.

Companiile testează versiuni mult mai sofisticate. Bio-imprimarea 3D poate crea celule și materiale, pentru a crea un produs structurat mai complex, cum ar fi o friptură de vită marmorată.

Tehnologiile de extrudare care au fost folosite în industria alimentară ani de zile (de exemplu, la hot-dog și paste) sunt aplicate cu succes și în producția de carne cultivată. Firma Novameat din Barcelona a venit cu unul dintre cele mai realiste produse alternative de carne de până acum, mulțumită în parte experienței fondatorului său, Giuseppe Scionti, în bioinginerie și regenerarea țesuturilor. Produsul utilizează tehnologia de micro-extruziune pentru a imprima complex proteinele pe bază de plante în straturi care se acumulează într-o bucată mare de carne cu textura potrivită, suficient de tare pentru a fi feliată cu un cuțit.

Ambalajele inovatoare

Nanotehnologia are aplicații potențiale în sectorul alimentar. Folosind nanomateriale, este acum posibil să se creeze ambalaje care mențin produsele comestibile pentru mai mult timp.

Nanopack este un prototip asemănător unei folii de ambalare, care are dispersate în interior nanotuburi minerale, care dețin uleiuri esențiale naturale din plante precum oregano și cimbru, cu proprietăți antimicrobiene. Nanotuburile eliberează lent uleiurile, ceea ce încetinește oxidarea, schimbările de umiditate și creșterea microbiană.

Foto: Mosa Meat


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol