28 aprilie 2024, 0:47

Institutul Clinic Fundeni va avea o nouă clădire

Institutul Clinic Fundeni va avea un corp nou și modern de clădire în urma unei investiții de peste 500 de milioane de euro, finanțată din fonduri europene. Proiectul prevede construirea unei clădiri noi, cu o suprafață desfășurată de peste 100.000 de metri pătrați, în care vor fi organizate toate activitățile de transplant. Investiția a fost aprobată joi în ședința săptămânală a Executivului. 

Astfel, Guvernul a aprobat o hotărâre, elaborată de Ministerul Sănătății, care cuprinde indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Relocare, dezvoltare și construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni”.

Este vorba de obiectivul de investiţii „Relocare, dezvoltare şi construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni”, pentru care se aprobă indicatorii tehnico-economici.

„Principala problemă cu care se confruntă Institutul Clinic Fundeni este vechimea clădirii – peste 60 de ani de funcţionare fără suficiente investiţii majore. Acest lucru nu a permis şi nu permite realizarea optimă a circuitelor intra-spitaliceşti, a căilor de evacuare necesare şi ridică frecvent dificultăţi în adoptarea de noi tehnologii necesare bunei desfăşurări a Institutului. De asemenea, infrastructura este veche, cu fluxuri necorespunzătoare”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit acestei note, există o imposibilitate de a asigura circuite funcţionale optime privind prevenţia infecţiilor specifice. Astfel, nu se asigură separarea fluxurilor medicale; nu se asigură spaţiile normate pentru pacienţi şi se încalcă astfel prevederile normativelor interne şi europene pentru spitale; nu se asigură spaţii pentru circulaţie şi evacuare în caz de necesitate etc.

Actualele clădiri ale institutului dispun de un număr redus de săli de operaţie raportat la numărul de medici angajaţi şi la numărul de pacienţi internaţi. În plus, lipsește un sector dedicat spitalizărilor de zi și nu există un spaţiu destinat consultaţiilor de ambulatoriu integrat.

„Clădirile existente (corpul de clădire A construit în anul 1957 şi corpul de clădire B construit în anul 1975) nu pot găzdui facilităţile medicale care vor fi asigurate în noua clădire”, se mai arată în notă, citată de Agerpres.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol