19 aprilie 2024, 18:58

Suferi de întârziere cronică? Iată șapte sfaturi utile!

Mulți dintre noi întârzie cronic – la serviciu, la dentist, la coafor, la petreceri de zile de naștere ș.a.m.d. Această întârziere poate fi explicată de o serie de factori, inclusiv prin trăsături specifice de personalitate și lipsa abilităților de gestionare a timpului.

Întârzierea cronică este extrem de frecventă în rândul persoanelor cu ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate). În general, persoanele cu ADHD nu au un bun simț al timpului. Dincolo de persoanele cu ADHD, există unele tipuri de personalitate mai predispuse decât alții să întârzie:

  • Perfecționistul care ar putea să se agite că nu-i stă bine părul.
  • Creatorul de crize, cel care are nevoie de adrenalină pentru a începe o activitate.
  • Visătorul, cel care nu acordă suficientă atenție detaliilor.
  • Mulțumitorul este cel care spune „da” tuturor.
  • Sfidătorul, cel care se răzvrătește des.

Din fericire, există modalități de a depăși întârzierea cronică. Iată strategiile preferate ale experților:

  1. Aflați exact cât va dura până ajungeți undeva, apoi prevedeți timp suplimentar. Oamenii subestimează adesea timpul necesar pentru a ajunge la destinație. Verificați Google Maps pentru o estimare a timpului de călătorie.
  2. Înconjurați-vă de ceasuri. Suntem cu toții familiarizați cu ceasurile digitale, dar ceasurile analogice îți oferă un alt reper vizual și poți vedea de fapt trecerea timpului. Pune ceasuri inclusiv în camera de zi și în biroul tău.
  3. Setați o mulțime de alarme. Setați una pentru momentul în care trebuie să începeți să vă pregătiți să plecați și una pentru momentul în care trebuie să ieșiți din casă. Aceste frecvente memento-uri sonore vă pot ajuta să fiți atent dacă ați pierdut urma timpului.
  4. Creați termene artificiale. Dacă trebuie să ieșiți din casă la ora 19:00, spuneți-vă că veți pleca până la 18:30.
  5. Nu începeți o activitate plăcută sau importantă înainte de un eveniment presant. Nu vă cufundați în jocul dvs. video preferat sau nu începeți o sarcină de lucru, în ora de dinaintea momentului în care trebuie să plecați.
  6. Planificați ce veți face dacă veți ajunge devreme. Luați ceva de care vă veți bucura, cum ar fi o revistă sau un joc pe care l-ați descărcat pe smartphone. Acest lucru poate face timpul de așteptare mai plăcut.
  7. Imaginați-vă cum vă veți simți dacă întârziați. Când se declanșează o alarmă, semnalând că este timpul să începeți să vă pregătiți, imaginați-vă cum va fi dacă întârziați la întâlnire. A te transporta în acel moment și a-ți imagina consecințele întârzierii poate fi foarte motivant.

 

Dacă sunteți punctual, dar aveți de-a face cu o persoană care întârzie cronic, abordați subiectul întârzierii într-o conversație. De exemplu, dacă sunteți pe cale să faceți o excursie împreună și trebuie să plecați la ora 10:30, planificați să vă întâlniți în jurul orei 10.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol